Ugrás a tartalomra

Megindulnának felfelé a Jegesmedvék

Horváth Szabolcs
Utoljára módosítva
2020. november 15. vasárnap 10:40
Zaklatott hetek után kedden megszerezte első győzelmét a szlovák Tipos Extraligában a DVTK Jegesmedvék csapata, amely abban bízik, hogy így a következő meccseken már elindulhatnak felfelé. Ám közben magukat a mérkőzéseket sem könnyű megszervezni, megtartani.
A Jegesmedvék kedden 7-2-es hazai győzelmet arattak a Liptószentmiklóst ellen. Fotó: Mocsári László

A koronavírus-járvány alaposan megnehezíti a profi sportklubok életét, és ez fokozottan igaz a nemzetközi bajnokságokban szereplő csapatokra, amelyeknek külföldön is kell mérkőzéseket játszani. Ezek közé tartozik a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata, amely a szlovák Tipos Extraligában szerepel. A pandémia már az előző szezonban is közbeszólt, hiszen az alapszakasz vége előtt lefújták a pontvadászatot, az idei bajnoki évben pedig már eddig is nagyon sok mérkőzést kellett elhalasztani a kluboknál jelentkező megbetegedések miatt. Mindez persze a bajnoki találkozók megszervezését is alaposan megnehezíti.

- Komoly előírásoknak kell megfelelnünk, hogy egyáltalán megtarthassuk a mérkőzéseket – mondta el lapunknak Nagy Ádám, a klub általános igazgatója. – Nekünk minden egyes mérkőzés előtt egyeztetnünk kell az országos, illetve helyi hatóságokkal, megadjuk a hozzánk érkező szlovák csapat teljes névsorát, mikor, melyik határátkelőhelyen lépnek be Magyarországra. Az Extraliga szabályzata szerint csak azok a játékosok és stábtagok vehetnek részt a meccsen, akiknek 48 órán belül elkészült negatív tesztjük van, illetve rendelkeznek olyan igazolással, amely szerint már átestek a fertőzésen, ezt egyébként 3 hónapig fogadják el. Mindez azt jelenti, hogy a mérkőzések előtt az érintetteket mindig le kell tesztelnünk. Az előbb elmondottak pedig érvényesek akkor is, amikor mi utazunk Szlovákiába, így a korábbi évekhez képest sokkal több adminisztratív feladatot kell elvégeznünk.”

Zárt kapuk mögött játszanak

A szerdától érvényes szabályok közül több is érinti a miskolci csapatot. Legalább egy hónapig csak nézők nélkül rendezhetnek mérkőzést, a játékosoknak pedig már a kijárási tilalom ideje alatt kell hazaérniük. „Természetesen ezeket az előírásokat maximálisan betartjuk. A mérkőzéseken így a csapatokon kívül csak a zsűri, a biztonsági és a jégcsarnoki kiszolgálószemélyzet lehet jelen. Valamennyiük számára kiállítjuk azt a hivatalos igazolást, amely szerint munkából mennek haza.”

A nézők viszont így elesnek a szurkolás izgalmától, hiszen a szlovák liga mérkőzéseit Magyarországon nem lehet nézni online közvetítésen. „A ligával a szlovák szerencsejátékcégnek, a Tipsportnak kizárólagos szerződése van a mérkőzések online közvetítésére, ám az oldalukon csak szlovák telefonszámmal és egyéb adatokkal lehet regisztrálni. Az új szabályok hétfői bejelentése után felvettük a kapcsolatot a liga vezetésével, illetve a Tipsport illetékeseivel, hogy megoldást találjunk erre a problémára, hiszen mi is azt szeretnénk: a miskolci szurkolók láthassák legalább a hazai mérkőzéseinket.”

Ebben némileg segíthet, hogy a Digisport az idén ismét közvetíti a miskolci hokisok meccseit, az első adást kedden sugározták a népkerti jégcsarnokból. „Az az igazság, hogy a keddi már a harmadik közvetítés lett volna, csak a korábbi mérkőzéseket el kellett halasztanunk. Nagyon hálásak vagyunk a Digisportnak, hogy a tavalyi szezon után az idén vállalták az élő adások lebonyolítását, ám ők sincsenek könnyű helyzetben. A magyarországi események közvetítésére egy stábot alkalmaznak, és a miénk mellett a Fehérvár osztrák bajnoki mérkőzéseit is ők adják. A választás joga mindig az övék, hogy az adott napon melyik mérkőzést illesztik adásba, ám egy-két hétnél most ők sem tudnak előrébb tervezni, a sok mérkőzéshalasztás miatt. Ehhez elég csak annyit elmondanom, tavaly már a szezon előtt, augusztusban tudtuk, hogy például januárban melyek lesznek a tévés meccseink, most viszont erről szó sem lehet.”

Megvan az első győzelem

A csapat kedden megszerezte első győzelmét az idei szezonban: 7-2-re nyertek hazai pályán a Liptószentmiklóst ellen. A siker remélhetőleg megadja azt a lendületet, amellyel feljebb juthatnak a tabellán. „Nagyon zaklatott volt eddig a szezonunk, hiszen a mi csapatunkat is elérte a koronavírus, a meccseken nem is tudtunk teljes létszámmal kiállni. Kedden volt az első mérkőzésünk, amikor mind a négy sor a szakmai stáb rendelkezésére állt, és ez látszott is a teljesítményünkön. A játékkal eddig sem volt gond, de az ellenfeleink nagyobb kerettel álltak ki ellenünk, és ez az ő oldalukra billentette a mérleg nyelvét. Úgy gondolom, hogy most már tényleg meg tudjuk majd mutatni, hogy jó csapatunk van, és sok örömet tudunk szerezni szurkolóinknak. A következő fordulókban topcsapatok ellen fogunk játszani, de bízom benne, hogy jó eredményt érünk el velük szemben.”

A DVTK Jegesmedvék csapata pénteken Trencsénben lépett jégre (a mérkőzés 6-3-as hazai győzelemmel ért véget), vasárnap a listavezető Nyitrát fogadja, kedden pedig Pozsonyba, a Slovan Bratislavához látogat.

További hírek

Olvasnivaló