Ugrás a tartalomra

Milan Kundera kapja idén a Franz Kafka-díjat

MTI
Utoljára módosítva
2020. szeptember 21. hétfő 10:42
Milan Kundera, a Franciaországban élő cseh származású író kapja idén a Franz Kafka-díjat. A prágai Franz Kafka Társaság által 20. alkalommal adományozott elismerésről egy nemzetközi zsűri döntött - közölte vasárnap Vladimír Zelezny, a prágai Franz Kafka Társaság elnöke.

A nemzetközi zsűri nagyra értékeli Milan Kundera életművét, amelynek rendkívüli súlya van a cseh irodalomban, elismerés övezi Európában és a világban is. Kundera regényeit több mint negyven nyelvre fordították le. A 91 éves Milan Kundera a döntésre reagálva kijelentette, hogy "megtisztelve érzi magát a díjjal", különösen azért, mert Kafkát "magához nagyon közeli írónak" érzi - mondta újságíróknak Zelezny, aki a nap folyamán telefonon beszélt a Párizsban élő íróval.

Tavaly Pierre Michon, francia irodalmár kapta a díjat, amellyel 10 ezer dolláros (3 millió forint) pénzjutalom is jár. A Kafka-díjat - egy bronz plakettet, amely Kafka prágai szobrát ábrázolja - korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth vagy a Nobel-díjas Elfriede Jelinek, illetve Harold Pinter. 2003-ban a díjat Nádas Péternek ítélték oda.

Az elismerést a prágai székhelyű Franz Kafka Társaság adományozza 2001 óta minden évben olyan írónak, akinek munkái minden olvasóhoz szólnak származásra, állampolgárságra, kulturális háttérre való tekintet nélkül. A társaság olyan élő írót tüntet ki, aki műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek a terjesztéséhez. A díj odaítélésének egyik feltétele, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget, de nem kell, hogy a díjazott a régióból származzon. A Kafka-díj ünnepélyes átadását a tervek szerint október második felére tervezik a prágai Óvárosi városházán.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!