Ugrás a tartalomra

8 ezrek operája a Bartók Plusz Operafesztivál gálahangversenyén

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 09. hétfő 15:06
Az Ezrek operája sorozatban eddig bemutatott nyolc előadás emlékezetes pillanatait gálahangversenyen elevenítette föl a Bartók Plusz Operafesztivál december 7-én a Miskolci Nemzeti Színházban. Az operairodalom remekműveinek részleteit az egykori produkciókban fellépett művészek előadásában hallhatta a közönség.
Fotó: MTI/Vajda János

A legutóbbi operafesztiválig Az Ezrek operája sorozatban eddig bemutatott nyolc előadás emlékezetes pillanatait gálahangversenyen elevenítette föl a Bartók Plusz Operafesztivál december 7-én a Miskolci Nemzeti Színházban. Az operairodalom remekműveinek részleteit az egykori produkciókban fellépett művészek előadásában hallhatta a közönség. Az Ezrek operája produkcióval szólította meg a Bartók Plusz a közönséget, és kínált lehetőséget arra, hogy a szabadtéri előadásokon az utca emberét is megérintse Puccini, Verdi, Bizet, Mozart, Mascagni és Kodály halhatatlan muzsikája. Emlékezetes előadások helyszíneként pedig felfedezte a fesztivál az operajátszás számára az Avasi kilátót, a Városháza épületét, a Szinva teraszt, a Népkertet, a Jégcsarnokot, a Lovagi tornák terét és a Kálvária-dombot. A nagysikerű, látványos operabemutatók sokszínűségét idézte fel most adventi gálakoncertjén a Bartók Plusz, amely 2020-ban a huszadik fesztivált ünnepli a várossal együtt. Az évfordulóra készülve ez a gála így egyfajta visszatekintést és összegzést is jelent.

– Nyolc Ezrek operájából válogattunk, abban a sorrendben, ahogy 2012-től egymást követték – avat be a műsor tematikus összeállításába az esten karmesterként is fellépő fesztiváligazgató, Kesselyák Gergely. – A program gerincét operakórusok adják, ehhez válogattunk az adott operákból jellemző részleteket. Az egykori szereplőgárdából minden szólistát természetesen nem tudtunk meghívni – teszi hozzá –, de egyszerűsített szereposztásban is teljes értékű képet tudunk adni az operákból a nézőknek. Együtt eleveníthetjük föl azokat a pillanatokat, amelyek az előadásokban vastapsot kaptak.

Rálik Szilvia szoprán énekel a Bartók Plusz Operafesztivál 8ezrek operája című gálahangversenyén a Miskolci Nemzeti Színházban 2019. december 7-én. MTI/Vajda János

Ezrek operái

2012 – Giacomo Puccini: Tosca (rendező: Vidnyánszky Attila)
2013 – Giuseppe Verdi: Traviata (rendező: Anger Ferenc)
2014 – Giuseppe Verdi: Aida (rendező: Mohácsi János)
2015 – Giuseppe Verdi: A trubadúr (rendező: Galgóczy Judit)
2016 – Georges Bizet: Carmen (rendező: Kerényi Miklós Gábor)
2017 – Kodály Zoltán: Székely fonó (rendező: Michał Znaniecki)
2018 – W. A. Mozart – Szüts Apor: RockGiovanni (rendező: Vlad Troickij)
2019 – Pietro Mascagni: Parasztbecsület (rendező: Paolo Panizza)

 

További hírek

Programok