Ugrás a tartalomra

Akik elkötelezettek a lakóhelyük történelme iránt

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 27. szerda 16:21
Honismereti konferenciát tartottak szerdán a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A tanácskozást hagyományosan minden évben a honismeret napjához kapcsolódóan szervezi meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület.
Fotók: Osztie Tibor

A Honismereti Szövetség Bél Mátyásról nevezte el a rendezvénysorozatot, amelyet az egész országban megszerveznek – mondta Titkos Sándorné, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület elnöke. Bél Mátyás 18. századi tudós volt, aki leírta a magyarországi falvak, városok történelmét, földrajzi elhelyezkedését. A gyűjtemény a mai napig a legalaposabb feldolgozása a 18. századi Magyarországnak. A kutatók, történészek, akik ezzel a korral foglalkoznak, általában még ma is előveszik a könyveit – hangsúlyozta Titkos Sándorné. 

A példamutató gondolkodású tudós születésnapja március 24-én van, ezért lett ez a nap a honismeret napja hazánkban, a Honismereti Szövetség kezdeményezésére. Ehhez kapcsolódóan minden évben konferenciákat szerveznek 2007 óta. Az esemény a helytörténeti kutatók számára teret ad legújabb műveik bemutatására. Rendszerint ezen az alkalmon kapnak elismerést azok a kutatók, akik jelentős helytörténeti dokumentumokat írnak és jelentetnek meg. 

Idén a Honismereti Szövetség budapesti rendezvénye megelőzte a helyit, így többen már szombaton átvették az elismerő oklevelet. A miskolci eseményen Kis József, a vármegyei levéltár igazgatója vehette át emléklapját a honismereti mozgalomban végzett értékes munkájáért, majd azt követően előadást is tartott a Rajk-per borsodi vonatkozásairól. A főlevéltáros kiemelkedő szakmai munkát végez, közel száz tanulmányt publikált már és olyan kezdeményezés is a nevéhez fűződik, amely a miskolci Deszka temetőben található jeltelen hősi sírok feltárását segítette. 

A jelenlévők többek között még olyan miskolci helyszínekről, épületekről hallhattak előadást, mint a diósgyőri vár melletti tó története, az Avas Kilátó 1934-es építési naplójának tartalma, vagy képzőművészeti alkotások, amelyek a Mindszenti Római Katolikus Templomról készültek. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!