Ugrás a tartalomra

Az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordul a helyi és az országos kémbotrány miatt Bazin Levente

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. július 22. csütörtök 13:46
A Velünk a Város önkormányzati képviselője továbbra is válaszokat vár a volt kormánymegbízott korábbi kijelentéseivel kapcsolatos kérdéseire.
Bazin Levente. Fotó: Juhász Ákos

– Egy hete várjuk, hogy a máskor bármilyen témában hevesen reagáló Fidesz képviselői mondjanak valamit arról, amit Orbán Viktor volt titkosszolgálati minisztere, volt kormánymegbízott állított: miszerint a miskolci Fideszbe és a megyei kormányhivatalba a mai napig aktív román titkosügynökök vannak beépülve – így kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Bazin Levente, a Velünk a Város önkormányzati képviselője, aki többször is utalt az elmúlt héten pénteken, a témában elmondott szavaira. 

Annak ellenére bíztak a reakcióban – folytatta –, hogy tisztában vannak vele, „a kormánypárti politikusok jellemző szokása elkerülni, elferdíteni és letagadni az igazságot”. 

– Ahhoz sem vették a bátorságot, hogy akár egy újabb hazugsággal álljanak a miskolciak elé. Inkább sunyítanak. Azt gondolják, a hallgatásukkal semmissé tehetik a korábbi fideszes titokminiszter fideszes politikus által nem cáfolt meggyőződését. Eszerint a kormányhivatalt vezető Alakszai Zoltán a jelenleg is aktív titkosügynököket látja el információkkal – szögezte le Bazin Levente.

A politikus úgy fogalmazott, véleménye szerint ez a hallgatás tulajdonképpen beismerés, a Velünk a Város frakció azonban továbbra is várja a magyarázatot és a válaszokat. „Viszont mivel a külföldi kémek beépülésében megnevezett szervezetek képviselőitől, a megyei, miskolci Fidesztől, a kormányhivatal vezetőjétől hiába várjuk azt, ezért a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert, vagyis Pintér Sándort szólítjuk fel válaszadásra. Feltételezve, hogy az irányítása alá tartozó Alkotmányvédelmi Hivatal szakszerűen végzi a munkáját” – hangsúlyozta a képviselő. 


Bazin Levente kérdéseit – akárcsak legutóbb – változtatás nélkül közöljük:
 - A volt titkosszolgálati miniszter a miskolci Fidesz szervezetére, a korábbi városvezetésre, Alakszai Zoltánra, a Borsod Abaúj Zemplén megyei kormányhivatalra vonatkozó állításait ellenőrző felderítést elvégezték-e és az mit állapított meg?
- A román titkosügynökök milyen információkhoz fértek hozzá, és ezek megszerzésében miben segíthették őket a Demeter Ervin által megnevezett fideszes vezetők és szervezetek?
- A román titkosügynökök a volt titkosszolgálati miniszter, volt kormánymegbízott szerint valóban jelenleg is aktívan működnek a Fidesz miskolci szervezetében és a megyei kormányhivatalban?
- A volt titokminiszter tudomása szerint a hazai szolgálatok műveleteket hajtottak végre a román kémtevékenység elhárítása érdekében. A nemzetbiztonsági szolgálatok mely műveleteket végezték el az eltelt év során, hogy a román hírszerzők aktivitását, hálózatát felszámolják a miskolci Fidesz szervezetében és a megyei kormányhivatalban?
- A Velünk A Város frakció annak a tisztázását kéri, hogy a miskolci közgyűlésnek helyt adó ülésteremben a képviselők megfigyelésére alkalmas, illegálisan elhelyezett kamerák telepítése összefügg-e a román titkosügynökök miskolci kémtevékenységével és abban a miskolci Fidesz szerepével?

Fotó: Juhász Ákos

– A Pegazus kémszoftver magyar kormányt is érintő világméretű botránya eddigi tanulságainak ismeretében felszólítjuk Pintér Sándort, Varga Juditot és a kormányt, hogy a hazai ellenzék tagjai, valamint újságírók, ügyvédek, üzletemberek, politikusok törvénytelen megfigyelése helyett törvényes keretek között, a Miskolcon élők számára valódi nemzetbiztonsági kockázatot jelentő külföldi kémtevékenység felderítésén és felszámolásán dolgozzanak. Még ha eddig nem is ezt tették – jelentette ki az önkormányzati képviselő, aki hozzátette még: kérdései tisztázása érdekében az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát is megkeresi, amelynek illetékességébe tartozik a szakszolgálatok tevékenységének ellenőrzése.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!