Ugrás a tartalomra

Baba-, mama- és családbarát körülmények a megyeiben

M-Kiss Judit
Utoljára módosítva
2021. július 13. kedd 18:32
A nyolcszázmillió forintos fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a szülés lesz sokkal komfortosabb az intézményben, hanem az azt követő napok is.
Fotó: M-Kiss Judit

Nem csupán küllemében újult meg teljesen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Szülészeti Osztálya. A mintegy nyolcszázmillió forintos, több éves, több lépcsős beruházás részeként az infrastrukturális és a műszerparkot érintő fejlesztés mellett a szemlélet is tovább fejlődött. Az ott dolgozók továbbképzéseken vesznek részt. A családbarát kórházban most már nem csupán a szülés lesz sokkal komfortosabb, hanem az azt követő napok is.

Magyarországon elsőként váltak bababaráttá a miskolci kórházak, de ez nem az út vége volt egykor. Egy most elkészült beruházásnak köszönhetően még szélesebb körű családbarát szolgáltatásokkal találkozhatnak a szülészetre érkezők.

– A családbarát szemlélet nem áll meg a szülésnél, hiszen az azt követő napok is kiemelten fontosak, ekkor születik a család. Mostantól ez az intim esemény is még nagyobb figyelmet kap az osztályon – emelte ki a beruházást ismertető sajtótájékoztatón Nagy Gábor centrumvezető főorvos. A szülészeti és nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa hozzátette, az utóbbi években folyamatosan csökkent a születésszám Magyarországon. – A mélypont 2019-ben volt, ekkor 84 ezer szülés volt az országban. 2020-ra, a covid ellenére szerencsére megfordult a tendencia – hangsúlyozta. 

A születések száma országosan nő, a központi kórház osztályán tavaly négyezer-ötszáz új élet született, több mint hatvan százalékban természetes úton. A családalapítás, vagy családbővítés egyre fontosabbá válik, és az sem mindegy, hogyan születik az új élet. Ehhez a szemlélethez a kórházak is alkalmazkodnak. A központi kórházban például a beruházásnak köszönhetően a hazánkban elfogadott alternatív szülési formákra is lehetőség van. Mint megtudtuk, már a vízben szülés lehetőségét is választhatják a miskolci kórházba érkező kismamák.

Szülés, családi környezetben

– Anyaként pontosan tudom, hogy nem mindegy, hogy milyen környezetben, milyen ellátás mellett ad egy nő életet gyermekének. Egy nő életében ez az egyik, ha nem a legfontosabb esemény. Kettős öröm számomra, hogy itt, Miskolcon az ország első baba-, mama- és családbarát szülészeti osztálya várja a várandós nőket. A család kiemelten fontos a kormány számára, ezért nem is volt kérdés, hogy a fejlesztést támogatja – hangsúlyozta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. 

A családbarát program 2017-ben indult. A tényleges munka pedig 2018-ban kezdődött, több ütemben. Erről már a kórház főigazgatója, Révész János beszélt a sajtótájékoztatón. 

– Komplex program valósult meg, mintegy 800 millió forintból. Ennek az összegnek egy része kormányzati támogatás, de van benne egyelő mértékben önerő és adományok is. Alapvetően négy szervezeti egység felújítására került sor. Részben a GYEK intenzív osztályon, a perinatális intenzív centrumban, részben a szülést követő ellátást biztosító neonatális intenzív centrumban, illetve a szülészeti osztályon a gyermekágyas részlegen, illetve a komplett szülőszobáknál történt felújítás – foglalta össze a főigazgató, majd elmondta, hogy a szülészeti osztály kapacitásában az első az országban, a születésszámokat tekintve pedig a második. 

Teljes megújulás

A beruházás részleteiről Breitenbach Sándor, a Központi Kórház műszaki igazgatója beszélt, aki elmondta, a 2017-ben induló, majd 2018-ban tevőlegesen is elkezdett munka első üteme a GYEK 600 négyzetméterét érintette.

– Nyílászárócsere volt, új burkolatot kapott a központ, klímákat is elhelyeztünk, emellett az ellátás minősége is alkalmazkodott az új térhez, és a szülők elhelyezése is sokkal komfortosabbá vált a korábbinál – sorolta a műszaki igazgató. 

A családbarát program második üteme 2019-ben kezdődhetett el, ez érintette a felszereléseket is. Műszereket szereztek be, és képzések is elindultak, hogy a baba, mama és családbarát ellátás is tökéletes legyen. Most pedig elkészült az a 18 teljesen megújult, egyágyas szülőszoba is, ami már biztosítja, hogy a születés a legintimebb, a család legbelső élménye lehessen. Mindez természetesen tökéletes körülmények között. A szülőszoba mellett pedig alig néhány lépésre van a műtő, így gyorsabb és higiénikusabb körülményeket biztosítva adott esetben.

A szülészeti osztály mellett a gyermekágyas részleg is új külsőt kapott. Az új külső mellett pedig természetesen az új szemlélet sem hiányzik. Az újszülött és anyukája szinte minden idejét együtt töltheti, ami az anyatejes táplálás mellett a kötődést és a szülés utáni napokat is személyesebbé, család barátabbá teszi.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!