Ugrás a tartalomra

„A borsodi szív másképp dobog” – Miskolc születésnapjára jelenik meg az első miskolci krimi

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 10. szerda 11:08
Magyarországon még kevéssé ismert regénytípussal, regionális krimivel jelentkezett a miskolci születésű Bánhidi Lilla, az ismert televíziós riporter. Sorsod Borsod című kötete ízig-vérig miskolci, a cselekmény a város és a környék ismert helyszínein játszódik.
Fotók: Prae Kiadó

A szereplőket valós miskolci személyek ihlették, a karakterek borsodiul beszélnek, és Miskolchoz kötődő zenék is szerepelnek benne. Az író nem titkolt célja, hogy szülővárosára irányítsa a figyelmet és turistákat csábítson a régióba.     
Bánhidi Lilla majd húsz éves médiakarriert adott fel a regényírásért, miután kiderült: a Prae Kiadó krimiíró versenyén több mint száz pályázó közül bejutott a legjobbak közé. 

Lilla Németországban ismerkedett meg a regionális krimi műfajával. Ezekben a regényekben a bűnügy mellett komoly hangsúlyt kap a régió bemutatása. A történetet olvasva megismerhetjük az ott élők mentalitását, a tájnyelvet, a kultikus helyeket. 
„Úgy gondolom, Miskolc a legalkalmasabb arra az egész országban, hogy egy regionális krimi helyszíne legyen. Ezt a tájnyelvet, a tipikus borsodi kifejezéseket sehol máshol nem használják, és ami ennél is fontosabb, nálunk nagyon erősen érezni lehet a lokálpatriotizmust és az itt élők identitását. Erre vonatkozik az egyik főszereplőm mondata is: „Egy borsodi szív, az borsodi szív. Tényleg máshogy dobog.” – nyilatkozta Bánhidi Lilla. 

„Persze nem szabad letagadni a problémákat sem, ezek is megjelennek a regényben, ahogy azt is igyekeztem megmutatni, mennyi látnivaló, milyen csodás helyek vannak itt, amiket még mindig nagyon kevesen ismernek. Épp ezért szeretnék krimitúrákat szervezni, hogy megmutassam a résztvevő turistáknak Miskolc és környékének a regényben is szereplő szépségét”  – mondta az írónő.

A regény végén külön borsodi szótárt és zenei listát találunk azokról a Miskolcról szóló vagy miskolci zenészek által játszott dalokról, melyek a könyvben is szerepelnek. A listához QR-kódot is mellékeltek, hogy az olvasók a zenei idézeteknél rögtön meg is tudják hallgatni a zeneszámokat.

A regény a Prae Kiadó gondozásában jelenik meg Miskolc születésnapjára, május 11-ére, és minden nagy könyvesboltban kapható lesz. A könyv budapesti bemutatóját május 13-án tartják a Margó Irodalmi Fesztiválon. Miskolci bemutatók: május 19-én a Művészetek Házában, május 25-én a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban. 


További rendezvények:
Május 19. 17.00 könyvbemutató – Művészetek Háza, Miskolc
Május 25. 16.30 könyvbemutató – II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, Miskolc
Június 8. 17.00 dedikálás – Ünnepi Könyvhét, Miskolc, Génius Könyváruház standja
Június 9. 17.00 könyvbemutató – Közösségi Ház és Városi Könyvtár, Felsőzsolca
Június 10. 15.00 dedikálás – Ünnepi Könyvhét, Budapest, a Prae Kiadó standja

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!