Ugrás a tartalomra

A Dísz tér felújítását tervezi a városvezetés

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. március 26. kedd 09:41
Reményeik szerint hamarosan birtokba veheti a lakosság az új közösségi teret.
Szopkó Tibor, Veres Pál, Simon Gábor és Szarka Dénes beszélt a Dísz tér felújításáról. Fotók. Osztie Tibor.

A régóta elhanyagolt Dísz tér megújításának lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatót a városvezetés március 25-én, délelőtt az emblematikus szökőkút mellett, amelyet minden miskolci szívesen látna újra működés közben. A tervek a városrészi központok átfogó fejlesztési projektjének részeként, az előzetes becslések szerint, mintegy 300-400 millió forintos uniós TOP Pluszos forrásból valósulnának meg. 

„Az elmúlt 4 és fél évben azért küzdöttünk, hogy ez a város minél szebb, jobb és élhetőbb legyen. Számos olyan fejlesztést, akciót és projektet fejeztünk be, amelyekre kevés esély mutatkozott még 2019 végén. Ezekről nagyon sokan a miMap applikáción keresztül meggyőződhettek, ahogy a leendő Dísz tér látványtervét is ott láthatják” – mondta Veres Pál Miskolc polgármestere. 

"Azért állunk itt most, mert több évtizedes problémája a városnak, hogy ezt a szép kis teret, hogyan lehetne felújítani és Miskolc egyik ékévé tenni. Egyébként is itt a belvárosban zöld területekből viszonylag nagy a hiány” – emelte ki. 

Hozzátette, hogy számos terv született erre vonatkozóan. Viszont a városvezetés azt akarta másfél-két évvel ezelőtt, hogy társadalmi egyeztetés kezdődjön róla, hogy vajon a környéken élőknek milyen elképzelései vannak erről a térről. Ez alapján elkészült a terv, amelynek a finanszírozását a TOP Plusz keret fogja biztosítani, amint elfogadják a benyújtott pályázatot a tér felújítására. Ezt követően el is indulhatnak a munkálatok – értesültünk. 

Emberközeli és zöld

„Az elmúlt hónapokban nagyon sokat beszéltünk arról, hogy milyen munkát végeztünk a TOP-os források felhasználása kapcsán. Jelentős fejlesztési programot tudtunk száz százalékban megvalósítani Miskolcon. Az ebben elkészült projekteket már láthatják és élvezhetik is a miskolciak. Azt ígértük, hogy ez a városépítő munka nem áll meg” – hívta fel a figyelmet Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere. 

Kifejtette, hogy a Dísz tér fejlesztése szimbolikus ügye a városvezetésnek. Elkötelezettségük jeleként az megújítandő városrészi központok megtervezésére mintegy százmillió forint saját forrást biztosítottak. Később ez valószínűleg elszámolható lesz majd a pályázati forrásokból.

„A konkrét műszaki tartalom részben a szakemberek, részben a városvezetők és javarészt az itt élő emberek véleményéből állt össze közösségi tervezés eredményeképpen. A következő hetekben pedig a többi városrészi központ – Avas, Diósgyőr, Hejőcsaba, Szinva Zöld Folyosó - fejlesztéséről is be fogunk számolni” – ígérte az alpolgármester. 

A Dísz tér kapcsán arról is szólt, hogy bár a szökőkút működni fog, de a körülötte lévő medencét megszüntetik. Emellett 40 új fát ültetnek a térre és a burkolt felületek nagysága a harmadára csökken majd. Továbbá kondiparkos részt és közösségi teret is terveznek. 

Minden korosztálynak

„A Dísz téri szökőkút utoljára Káli Sándor polgármestersége alatt szökött. 2019-ben a szökőkút jelenlegi állapotát örököltük meg. Viszont a növények gondozása – fűnyírás, cserjék visszavágása, fák metszése - azóta fokozottan történik. Már abban az évben elhatároztuk, hogy a teret is felújítjuk” – osztotta meg Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője, a terület önkormányzati képviselője. 

„Ez egy emberközeli beruházás és a teret úgy kell kialakítani, hogy ide érdemes legyen akár a fiataloknak iskola után, akár a környék nyugdíjasainak napközben kijönni és a szabadidejük egy részét itt hasznosan eltölteni” – fejtette ki. 

Megtudtuk azt is, hogy az általa szervezett közösségi tervezésre 20-30 helyi lakos eljött és a Városházán is tartottak a témával kapcsolatos lakossági gyűlést. Ezenkívül, hogy a folyamatba Herman-os és Zrínyi-s diákokat is bevontak.

Hozzáfűzte, hogy a TOP Pluszos forrásoknak 2021 óta folyamatosan érkeznie kellene Miskolcra. Ez eddig azért nem kezdődött el, mert Brüsszel vizsgálódik az uniós források felhasználásáról Magyarországon. Most azonban Miskolc számára lehetőség nyílik arra, hogy ezek egy részére pályázzon. 

Élhető és biztonságos

„Nagyon fontos számunkra a városrészi központok fejlesztése, az emberközeliség, illetve a zöld és fenntartható fejlesztéseknek az iránya, amelyek az ott élő emberek életminőségének a javulását hozzák el. Ez a több mint egy tucat városrészi központ olyan területeket foglal magában, amelyek Miskolc bármely pontjáról megközelíthetőek. Valamint élhető és biztonságos területeket tudnak adni az ott lakó embereknek” - nyomatékosította Szarka Dénes, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese. 

Hangsúlyozta, hogy Miskolc városvezetése mindent megtett azért, hogy a TOP Pluszos fejlesztések elindulhassanak és ezeket a miskolciak minél hamarabb birtokba vehessék. Ugyanakkor az lenne az ideális, ha az önkormányzatok saját forrásból is tudnának fejleszteni, de az utóbbi évtizedben folyamatosan szűkítik az önkormányzatok lehetőségeit.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!