Ugrás a tartalomra

Egyszeri támogatás a miskolci szülőknek

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 16. csütörtök 18:01
Születési támogatással ösztönözné a fiatalok gyermekvállalási kedvét az önkormányzat. A miskolci szülők az idei évtől egy új, egyszeri támogatást igényelhetnek. A kérelem a gyermek megszületését követő százhúsz napon belül nyújtható be. Az általunk megkérdezett szociológus szerint a születésszám növekedéshez az anyagi támogatáson kívül a munkahelyek rugalmasságára is szükség lenne.

Csorba Renátának a gyermekvállalás egyik legfontosabb feltétele az anyagi háttér volt, a másik pedig a megfelelő munkahely. – Elvileg vissza tudok menni két és fél vagy három év után a munkába. Ez is szempont volt, hogy egy olyan munkahelyről tudok elmenni, ahol remélhetőleg visszavárnak.

Remélhetőleg, sokan viszont ennyiben sem bízhatnak. Az általunk megkérdezett szociológus szerint Magyarországon visszatartó erőt jelentenek a munkahelyek. Mind a részmunkaidő, mind a rugalmas munkaidő tekintetében Nyugat-Európához vagy Skandináviához képest lemaradásban van az ország. Ez is hozzájárul a népesség folyamatos csökkenéséhez, Miskolcon is.

Az elmúlt negyven évben nagyjából a népesség huszonöt százalékát elveszítette a város. Pedig 1980-ig dinamikusan nőtt a népesség száma. Egy akkori, A mi városunk Miskolc című filmben a következő hallható: „Városunkban a születési arányszám jobb, mint az országos. Az elmúlt évben háromezer újszülött iratkozott fel polgáraink közé.” Azóta ez a szám évről évre csökken. 2010 óta évente körülbelül 1400-an születnek a megyeszékhelyen, és 2300 a halálozások száma. Így évente átlagosan 900-1000 fővel csökken a lakosság a városban.

1980-ban éltek a legtöbben Miskolcon, szám szerint 208 ezren. Azóta viszont csökken a népesség. 2019-es adatok szerint most körülbelül 154 ezren laknak a városban.

A fiatal párok gyermekvállalási kedvét a kormány 2010 óta igyekszik ösztönözni. A családvédelmi akcióterv, a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása csak néhány példa azok közül az intézkedések közül, amit bevezettek. De jövő júliustól emelkedik a csecsemőgondozási díj is, így aki gyermeket vállal, a szülés utáni első fél évben többet keres majd, mint amikor dolgozott.

Az intézkedéseknek már lehet érezni a hatását, de Mihályi Helga szerint a növekedés még mindig nem elegendő. – Erre van egy mutatószám, amit úgy hívnak, teljes termékenységi arányszám. Ez megmutatja, hogy egy családnak vagy egy nőnek hány gyereke van. 2,1-nek kell lennie ahhoz, hogy ne csökkenjen a népesség. A 80-as évekig a kétgyerekes családmodell vezetett a népesség növekedéséhez – mondta a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének mesteroktatója.

Azóta ez a mutatószám bőven kettő alatt van. A miskolciak gyermekvállalási kedvét januártól az önkormányzat is ösztönözné. – Ez tulajdonképpen egyfajta gesztus, amelynek célja, hogy erősítse a miskolci családok gyermekvállalási kedvét. Egyszeri 20 ezer forintos támogatásról van szó, amelyet 120 napig lehet igényelni a gyermek születése után – tájékoztatott Petruskó Norbert, a Miskolci Polgármesteri Hivatal szóvivője.

A támogatás iránti kérelmet a hivatal ügyfélszolgálati irodáiban személyesen vagy postai úton, illetve ügyfélkapun keresztül elektronikusan is be lehet nyújtani. További információk a témában a miskolc.hu holnapon olvashatók.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!