Ugrás a tartalomra

Egyszerre pam-pam! – vármegyék és gumicsontok

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. június 22. szerda 07:57
A jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatban elrejtett módosítások szerint a kormánymegbízottak mostantól főispánok lesznek. Ez az intézkedés pedig olyan, mint egy jó festék: kiválóan takar. A kérdés az, mit is kell elfedni?
Ispán vigyázz, el ne hibázd!

A gazdasági és vagy politikai káosz olyan, mint egy haragos folyam: el kell terelni, hogy ne minket öntsön el. Ennek legkiválóbb szabályozó eszköze a „gumicsont”: egy nyíltan abszurd intézkedés, amitől egyszerre zuhan földig mindenki álla, a kitágult orális szakaszon pedig simán le lehet már tolni bármit. Csöndben, nyugiban.

Éppen ezért, ha valamilyen ügy rohamosan terjedni kezd, csak arról beszélnek, posztolnak, kommentelnek az emberek, érdemes feltenni a kérdést: hol van a kaki? Hová pottyantott a politika szobakutyája, amiről – ahelyett, hogy felszednék – inkább igyekszenek elterelni a figyelmet?

Csak néhány ilyen – sikítóan ordas – példa az utóbbi időkből:

2014-ben több kormányzathoz közeli embert, köztük feltehetőleg a NAV elnökét korrupció gyanúja miatt kitiltották az USA-ból. Erre a válasz kormányzati részről természetesen az internetadó belebegtetése.

Egyre csehebb a helyzetünk az unióval? Az Európai Bizottság elnöke lediktátorozta a nagy nyilvánosság előtt Orbán Viktort? Mi is erre a megfelelő reakció? Ja, igen! Állítsuk vissza a halálbüntetést!

Oké, látom, sírsz Fudan miatt, de mi van itt a füled mögött? Nini, egy melegtörvény! Csináljunk belőle népszavazást, ugye?

Demeter Ervin volt titokminiszter, a megyei kormányhivatal korábbi vezetője (majdnem exispán) arról beszél, a román titkosszolgálat beépült a miskolci Fideszbe. Túl sok a sajtótájékoztató, puffad a botrány, mi legyen? Jól hallom, bontsuk le az ITC-t? Remek ötlet, Nagyságos úr!

Közhírré tétetik

Ma reggelre mindenki hírfolyamát megszállták a Ludas Matyiból vett mémek, GIF-ek, videók. Dargay Attila Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kíváló Művész, magyar rajzfilmrendező 2009-ben elhunyt, szóval nem az ő halálhíre indukálta a jelenséget.

A szürkülettel együtt beparkolt a fekete hírvolga, ami szépen elvitt mindenkit: visszaálltja a kormány a vármegyéket, a kormányhivatalok vezetőiből pedig főispánok lesznek.

A törvényjavaslat indoklása szerint ezért kell visszahozni:

„A javaslat az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését – a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében – főispánra módosítja.”

Bővebben:

„A főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek".

A sorok között érezni a frissen vulkanizált kaucsuk szagát.

A kérdés csak annyi: miről akarják most elvonni a figyelmet? A történelmi inflációról? Az elszálló árakról? Arról, hogy ha házat akarsz venni, a tíz évvel ezelőtti árak hatszorosát is elkérhetik érte? Arról, hogy a kórházakban a várólista hosszabb, mint Aranyhaj fürtjei, és szeretnék elkerülni a nagy gubancot? Arról, hogy egy használt autó árából 15 éve – kis szerencsével – lakást lehetett venni? Vagy jön valami új dolog? Egy biztos: ha kirágóztuk magunkat, és kifogyott Ludas Matyi a mémtárunkból, érdemes figyelni a Magyar Közlönyt, mert ha csak a kormány kezét figyeljük, lemaradunk a trükkről.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!