Ugrás a tartalomra

Elkezdték postázni az oltási behívókat

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. február 17. szerda 19:20
A dokumentumot a most aktuális körben érintett munkatársunk is megkapta, így meg tudjuk mutatni hogyan értesítik a regisztráltakat, ha "itt az idő".
Forrás: MiNap-archív/Mocsári László


Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, folyamatosan zajlik az országban a koronavírus elleni védőoltások beadása. A legidősebbek mellett megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is: mivel ez már egy szélesebb kör, ezért nem a háziorvos hívogatja egyesével a betegeket, hanem a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatja az érintetteket arról, hogy hamarosan beoltják őket.

A tájékoztató mellé egy beleegyező nyilatkozatot is csatolnak, amit előre ki kell tölteni az oltás beadása előtt. A dokumentumon személyes adatok mellett többek között a krónikus betegségekről és az esetleges allergiáról is kell nyilatkozni. Emellett nyilatkozni kell arról is, várandósak vagyunk-e vagy tervezünk-e várandóságot a következő két hónapban, mint ahogy arról is, voltunk-e betegek, vagy kaptunk-e védőoltást az elmúlt időszakban.

Magyarországon jelenleg négy vakcinával - Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Szputnyik V, Moderna - oltják a lakosságot, illetve kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm oltóanyagából is. Ezt viszont még az NNK vizsgálja, ennek lezárulásáig azzal még nem oltanak.


A munkatársunk által megkapott levél többnyire általánosságokat tartalmaz, arról nincsen információ benne, hogy melyik oltóanyaggal kívánják beoltani. A koronavirus.gov.hu tájékoztatója szerint viszont várhatóan az AstraZeneca-t kapja majd, meg, hiszen február második hetében ezzel a vakcinával kezdték el beoltani a regisztrált 60 év alatti krónikus betegeket.

(A minap.hu behívót megkapó újságírója a cikk szerzője. Nyitóképünk korábbi felvétel és csupán illusztráció.)

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!