Ugrás a tartalomra

Februárban nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest

MTI
Utoljára módosítva
2024. március 19. kedd 11:13
Egy százalékkal emelkedtek februárban a lakbérek országosan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexe alapján.
Lakóingatlanok Miskolcon. Fotó: Osztie Tibor

Az MTI közlése nyomán a KSH oldalán közölt adatok szerint a februári lakbérek éves összevetésben országosan 11,6, Budapesten 11,3 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál 100, illetve 90 százalékkal emelkedtek. Arra is kitértek, hogy 2024 első két hónapjában a megfigyelt hirdetések 90 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 10 százalékban családi házat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 4,2 százaléka volt családi ház. Idén január-februárban a fővárosban a hirdetések 43, országosan 44 százaléka származott magánszemélytől.

Az ingatlan.com kedden az MTI-nek eljutatott közleménye idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: idén februárban lélektani határt lépett át az albérletpiac, mert a 2015-ös szinthez képest megduplázódtak az országos bérleti díjak a KSH-ingatlan.com lakbérindex alapján. A szakember szerint az albérletek drágulása elsősorban azzal magyarázható, hogy a bérek és keresetek jelentősen emelkedtek, márpedig erre reagálnak a legérzékenyebben a tulajdonosok.    

A vármegyeszékhelyek közül Szegeden, Debrecenben és Miskolcon a legszélesebb a választék albérletekből, ám az árak jelentősen eltérnek egymástól. Szegeden 135 ezer forint, a debreceni kiadó lakásoknál 200 ezer forint, a borsodi vármegyeszékhelyen pedig 100 ezer forint az átlagos lakbér. Székesfehérvár számít a legdrágább vármegyeszékhelynek, 210 ezer forintos összeggel, míg Győrben, Veszprémben és Tatabányán 150-180 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat - olvasható az ingatlan.com közleményében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!