Ugrás a tartalomra

Gazdasági lap: akár ezer forint (!) is lehet egy kilogramm kenyér

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 22. péntek 10:05
Hiába zuhant drámai mértékben az étkezési búza felvásárlási ára, ez sem állítja meg a kenyér árának emelkedését.

2020-ban egy kilogramm fehérkenyér 325 forint volt, a félbarnáért 300 forintot kellett fizetni, miközben a finomliszt kilójáért 167 forintot – idézte fel a régi szép időket az Economx gazdasági portál. Felidézték, hogy idén februárban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fehérkenyér átlagos ára 877 forint volt – több mint két és félszeresére nőtt tehát a kenyér ára négy év alatt, és ez az árszínvonal velünk is marad.

Miközben – jegyzik meg – a kenyér alapjának számító étkezési búza termelői ára 35 százalékkal csökkent egy év alatt, a takarmánybúza 33 százalékkal, a takarmánykukorica 40 százalékkal, a takarmányárpa pedig 50 százalékkal.

A lap által megkérdezett szakértők szerint ugyanakkor 4-5 százalékkal emelkednek idén a fogyasztói árak, így drágább kenyérrel kell számolnunk idén.

Nagy István agrárminiszter megkeresésükre mindenesetre azt válaszolta, hogy a kenyér aktuális árszintjére a búza árának csökkenése csak jelentős időeltolódással hat, mivel a malmok az aratás után jellemzően nagyobb készleteket vásárolnak fel. Azt is megjegyezte, hogy a kenyér árára csak kisebb hatással van a búza termelői ára, mivel a költségek nagyobbik részét a búza malomipari feldolgozása, a logisztikai és az energiaköltségek, valamint a munkabérek teszik ki.

(Külső képünk augusztus 20-án készült, fotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!