Ugrás a tartalomra

Háromnapos rendezvénnyel ünnepli Miskolc a város napját

Balogh Csilla / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. május 09. csütörtök 09:51
Szombaton, azaz május 11-én lesz száztizenöt éve annak, hogy városi rangot kapott Miskolc. A jeles évforduló alkalmából számos programmal készül az önkormányzat. Az esemény jelentőségéről Veres Pál polgármester beszélt a Miskolc Televízió Kilátó című magazinműsorában.
Képünk illusztráció / Fotó: Juhász Ákos

A hagyományokhoz híven a nap legfontosabb eseménye az Ünnepi Közgyűlés lesz a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol azokat a miskolciakat, illetve Miskolchoz kötődő embereket díjazzák, akik sokat tettek a városért. – Az egyének, közösségek, intézmények által előzetesen leadott javaslatok alapján idén egy 18 főből álló kuratórium döntötte el azt, hogy kik lesznek a díjazottak – mondta a polgármester. Veres Pál kiemelte, hogy a névsor hosszú, de ennek a napnak az a lényege, hogy ünnepeljük a várost, örüljünk az értékeinknek és köszönjük meg mindazoknak a munkáját, akik tettek valamit a város építéséért és szépítéséért.

A város napja alkalmából idén is 21 díjat adományoz az önkormányzat. A fődíj, a Miskolc Város Díszpolgára kitüntető cím, amelyet két személy kap meg. Ezt követi a Pro Urbe kitüntetői cím, amelyet három személy vehet át. Ezeken kívül hagyományosan a közélet, a tudományos élet, a sport, a civil és a művészeti élet díjai, az életműdíj és a nívódíj is gazdára talál azon személyek között, akik a tavalyi évben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

A polgármester szerint nagyon fontos egy város életében megtalálni azokat az embereket, akik áldoznak szabadidejükből, energiájukból és tudásukból azért, hogy a közösségért, a városért dolgozzanak. – Fontos egyrészt az, hogy rácsodálkozzunk a körülöttünk lévő teljesítményekre másrészt, hogy el is ismerjük azokat. Ez talán további munkára inspirálhatja a díjazottakat, de másoknak is impulzusokat adhatnak a város érdekében tett cselekedetekre – hangsúlyozta a polgármester.

Veres Pál rámutatott az ünnepek szükségességére is, különösen mai világunkban, ahol hírértéke már szinte csak a katasztrófának, a vérnek, a negatívumoknak és a brutalitásnak van. Azt mondta meg kell állni egy pillanatra, vissza kell tekinteni és örülni kell azoknak a pozitívumoknak, eredményeknek és értékeknek, amelyek teremtődtek a városban. A polgármester meglátása szerint Miskolc attól igazán erős város, hogy erősek a közösségei, melyeknek olyan meghatározó személyiségei vannak, akik összefogják a közösségeket és tesznek is értük.

Veres Pál azt is fontosnak tartja, hogy összefogjon végre a város. Indoklása szerint erre a továbbfejlődés és a még szebbé válás érdekében van szüksége Miskolcnak. – Ezért hívtam a meg a polgármesterjelölteket az ünnepi közgyűlésre, hogy ezzel is megmutassam az összefogás szükségességét. Azt szeretném, ha megtapasztalnák, hogy az összefogásnak mekkora ereje van – fejtette ki a polgármester.

Veres Pál rátérve a háromnapos rendezvényre elmondta, hogy az önkormányzat idén egész hétvégényi programmal készül a város napjára, mely minden korosztálynak és minden érdeklődőnek tartogat különleges attrakciókat. A legfontosabbnak mégis azt tartja, hogy az ünnepség alkalmat ad arra, hogy együtt legyenek és beszélgessenek egymással az emberek, valamint örüljenek a sikereknek. Végezetül így szólt a polgármester: legyünk büszkék a városra és egymásra, és ismerjük el egymás teljesítményét.

A programok részletes listája ITT olvasható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!