Ugrás a tartalomra

Hatéves rekordot döntött meg a Miskolci Egyetem

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 25. csütörtök 12:17
Tovább emelte népszerűségét a Miskolci Egyetem, immáron hat éves rekordot döntött a felvettek száma – derül ki a 2019. július 24-én közzétett ponthatárok első értékeléséből.

A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest több mint 5 százalékkal emelkedett, amivel várhatóan a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglal helyet. A Miskolci Egyetem karaira 2019-ben összességében 5381-en jelentkeztek, közülük ez idáig 2432-en nyertek felvételt – ami a jelentkezők 45 százaléka. Az első helyen a Miskolci Egyetemre jelentkezők (3181 fő) több mint 76 százaléka kezdheti meg nálunk a tanulmányait szeptemberben.

Fontos kiemelni, hogy a tavalyi 1776-hoz képest idén 1899 fő lesz állami ösztöndíjas, ami a felvett hallgatók 78 százaléka. Ez önmagában mutatja az intézmény stabilitását. Emellett továbbra is nagyon sokan vannak meggyőződve a náluk szerzett diploma munkaerőpiaci értékéről, amit az a tény is alátámaszt, hogy tavalyhoz hasonlóan most is igen nagy (idén 533 fő) az önköltséges képzésre felvettek száma. Jelentősen emelkedett az alapképzésekre bejutók létszáma, a tavalyi 1424-ről 1631-re (ez majdnem 15 százalékos növekedés), míg a felsőoktatási szakképzéseik ugyanannyi hallgatót vonzottak (a tavalyi 292 után idén 291 főt). A Miskolci Egyetem mesterképzéseire a nyári, általános felvételi eljárásban felvettek száma 341 fő, ami egyértelműen jelzi ennek a magasabb képzési szintnek a további népszerűségét.

Összességében a Miskolci Egyetemre felvett hallgatói létszám a megállapított ponthatárok alapján az adott demográfiai folyamatok mellett az utóbbi hat évet tekintve az idén, 2019-ben a legmagasabb, úgy, hogy a felsőoktatási intézmények alapszakjaira való bejutáshoz szükséges minimális ponthatár 2015-ben országosan 280 pontra emelkedett.

A fentiek egyértelműen mutatják, hogy a felsőoktatási intézmények között egyre fokozódó versenyben a Miskolci Egyetem folyamatosan erősíti pozícióját a népszerű fővárosi egyetemek és a több intézményből integrált nagyvárosi egyetemek között.

A 2019 júliusában felvett létszámokkal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy összesített hallgatói létszámemelkedést ért el a karok többsége: az Állam- és Jogtudományi Kar 20 fővel, az Egészségügyi Kar 109 (!) fővel, a Gazdaságtudományi Kar 53 (!) fővel, a Műszaki Anyagtudományi Kar 5 fővel, míg a Műszaki Földtudományi Kar 4 fővel vehetett fel idén több hallgatót. Szintén kiemelendő, hogy a fent említett karok egyaránt növelni tudták az állami ösztöndíjjal felvett hallgatók létszámát.

A Miskolci Egyetem az Észak-Magyarország régió tudásközpontjaként felelősséget érez a régió egészéért, ezért továbbra is fontos küldetésének tekinti, hogy kiválasztott képzéseit az arra igényt bejelentő észak-magyarországi településeken „házhoz vigye". A 2019/2020. tanévben ennek megfelelően folytatódnak a kihelyezett képzések Ózdon és Sátoraljaújhelyen. Ózdon a Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnökinformatikus szakja indul újra, míg Sátoraljaújhelyen az Egészségügyi Kar Ápolás és betegellátás (ápoló) és az Egészségügyi gondozás és prevenció (védőnő) szakján lesznek elsőéves hallgatóink. A felvételi eljárás során felkínált szakok döntő többségét az egyetem a pótfelvételi eljárásban is meghirdeti.

Az alábbi szakok voltak a legsikeresebbek és legnépszerűbbek a felvételt nyert hallgatók száma tekintetében: Gépészmérnöki és Informatikai Kar: Gépészmérnöki (129 fő); Egészségügyi Kar: Ápolás és betegellátás [ápoló] (115 fő); Állam- és Jogtudományi Kar: Jogász (112 fő); Gazdaságtudományi Kar: Gazdálkodási és menedzsment (102 fő); Bölcsészettudományi Kar: Anglisztika (48 fő); Műszaki Anyagtudományi Kar: Anyagmérnöki (43 fő); Műszaki Földtudományi Kar: Műszaki földtudományi (22 fő); Bartók Béla Zeneművészeti Intézet: Magánénektanár (5 fő).

Pótfelvételi lehetőségek

A pótfelvételi jelentkezés lehetőségét a korábban is meghirdetett szakok többségében felkínálja az egyetem. A pótfelvételi eljárásban azok jelentkezhetnek, akiket az általános eljárás során nem vettek fel, vagy akik idén egyáltalán nem adtak be jelentkezést egyetlen, felsőoktatási intézmény által meghirdetett, szeptemberben induló képzésre sem. Akiket a pótfelvételi során felvesznek, szintén szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételi eljárásban csupán egyetlen felsőoktatási intézménybe, egyetlen szakra lehet jelentkezni.

A jelentkezéskor érdemes figyelembe venni, hogy azokon az önköltséges képzéseken, amelyeket már a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a 2019. július 24-én meghatározott ponthatárnál. Amennyiben az adott képzés eddig nem indult önköltséges finanszírozási formában, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál: alapképzési szakok, egységes, osztatlan képzések esetén 280 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzések esetén 50 pontnál.

A jelenlegi jogszabályok alapján az idei pótfelvételi az utolsó olyan felvételi eljárás lesz, amikor még nem általánosan kötelező a középfokú nyelvvizsga, 2020-tól ugyanis egyetlen alap- és osztatlan szakra sem lehet bejutni a B2-es nyelvvizsga, valamint legalább egy emelt szintű érettségi nélkül.

A pótfelvételi jelentkezés kizárólag elektronikus formában történhet a www.felvi.hu oldalon keresztül legkésőbb augusztus 7-ig. A jelentkezés ingyenes, ekkor viszont már csak önköltséges helyekre lehet pályázni, kivéve a Bölcsészettudományi Kar által frissen akkreditált Gyógypedagógia alapszakot, amelyet nappali és levelező munkarendben, állami ösztöndíjas keretszámmal is meghirdet a kar. A pótfelvételi során meghirdetett szakokról az érdeklődők várhatóan 2019. július 29-től (hétfő) kezdődően találnak bővebb tájékoztatást az egyetem (www.uni-miskolc.hu) és a karok honlapján. A pótjelentkezések eredményeképpen a karok várhatóan még tovább fogják növelni hallgatói létszámukat.

További információ a pótfelvételiről az egyetem honlapján (www.uni-miskolc.hu) található, telefonon a 06/46/565-111-es központi számon keresztül a karok dékáni hivatalaitól vagy Jakab Nóra oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettestől, illetve Fekete Sándor tanulmányi szakreferenstől kérhető a 06/46/565-032-es és a 06/20/323-53-08-as telefonszámon, vagy a rekoktatas@uni-miskolc.hu E-mail címen.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!