Ugrás a tartalomra

Hetven éve az olvasókért – ünnepel a könyvtár

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. szeptember 26. hétfő 14:38
Az ünnepségsorozat januárban egy tárlattal kezdődött, hétfőn pedig az egykori és jelenlegi munkatársak közösen emlékeztek az elmúlt évtizedekre a Tudomány és Technika Házában.

Ünnepel a könyvtár. Fotók: Beregi László

Fennállásának hetvenedik, a Görgey utcai központi épület átadásának pedig ötvenedik évfordulóját ünnepelte hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Az esemény első részét a szomszédos Tudomány és Technika Házában tartották, így először az épületet fenntartó Expert Faktor Zrt. Pro-Urbe-díjas tulajdonosa köszöntötte a rendezvényen megjelenteket. Hajdú László úgy fogalmazott, könyvszerető, könyvgyűjtő emberként megtiszteltetés számára, hogy vendégül láthatja a könyvtár kollektíváját, és méltatta a két intézmény között évek óta fennálló jó együttműködést.

- Lehet-e olvasás nélkül élni? Már a kérdésfeltevés is felettébb furcsa. Az ember járni, aztán beszélni tanul, mesét hallgat, aztán ír, olvas, számol. És amikor könyvet vesz a kezébe, már nem egyszerűen csak olvas, hanem elgondolkodik, érzéseit fogalmazza meg, rátalál a vágyaira és megfejti álmait – ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere, aki fenntartó miskolci önkormányzat nevében köszöntötte a könyvtár dolgozóit.

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere

- Az olvasás nem más, mint saját magunk, és a környező világ megismerésének legszórakoztatóbb formája. Aki nem olvas, annak a világ csak egy szűk része válik megismerhetővé. Az olvasó embernek viszont a világ sok kérdése válik megválaszolhatóvá, és persze újabb és újabb ismeretlen felé ajtó is kitárul előtte általa. Ezért aztán, egyetlen könyv elolvasása után újat keresünk, kölcsönzünk, vagy vásárlunk. Ebből persze az is következik, hogy aki a Gutenberg-galaxis végét vizionálja, az minden bizonnyal téved – mondta el a városvezető, aki leszögezte: az írásra és az olvasásra, ebből követően pedig könyvtárra, és a könyvtárosokra mindig szüksége lesz az emberiségnek.

Varga Gábor igazgató

Bár előzményei régebbre nyúlnak vissza, a megyei könyvtárakat 1952-ben egy kultúrpolitikai rendelet hatására hozták létre a városi és a járási könyvtárak egyesítésével - erről Varga Gábor könyvtárigazgató beszélt. „A város szolgálatában álltunk a könyvtár alapításakor, akkor is, amikor 1960-ban a városi könyvtár kivált és a két intézmény évtizedekig párhuzamosan működött, és akkor is, mikor 2013-ban ismét egyesültünk” – hangsúlyozta az intézményvezető, aki beszéde végén köszöntötte az intézmény két, az eseményen megjelent korábbi igazgatóját: Tircsné Popper Valériát és Borkuti Lászlót is.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az intézmény a dupla jubileumot egész évben programokkal ünnepelte. Az ünnepségsorozat januárban indult az Ötven év, ötven kép című tárlattal, de az év folyamán irodalmi pályázatokat, vetélkedőket, online programokat is szerveztek és hivatalosan októberben ér majd véget. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 2022-ben megkapta a város Nívódíját is.

Tircsné Popper Valéria és Borkuti László

Erzsébet tér, Görgey utca

A miskolci intézmény az Erzsébet téren a kereskedelmi és iparkamara korábbi, a Miskolci Akadémiai Bizottság jelenlegi épületében kezdte meg működését. Jelenlegi székházát Dézsi János tervezte, aki az 1972-ben átadott létesítményért Ybl Miklós-díjat kapott.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!