Ugrás a tartalomra

Hetvenéves Pataky Attila

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. július 02. péntek 15:04
A miskolci születésű rockzenész munkásságát több díjjal is elismerték: 2012-ben kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozatát, 2014-ben pedig Pro Urbe díjat adott neki szülővárosa, Miskolc.
Tavasszal a Miskolc Televízió stúdiójában zenélt az EDDA. Fotó: MiNap-archív/Mocsári László

Pataky Attila 1951. július 2-án született Miskolcon. 14 éves korában a DVTK igazolt futóversenyzője lett, de már középiskolai évei során tagja volt alkalmi zenekaroknak is. 

1974-ben az akkor már létező Edda zenekar, amit a Nehézipari Műszaki Egyetem hallgatói hoztak létre, meghallgatást tartott, ezen végül Patakyt választották. Pataky Attila fiatalonA következő években az alapítótagok lediplomáztak, és sorra elhagyták a zenekart, Halász József zenekarvezető 1977-ben Patakyra hagyta a zenekar névjogait, aki újjászervezte az Eddát Miskolc általa legjobbnak ítélt zenészeiből. Ekkor változott a nevük Edda Művekre. Ez az úgynevezett "Bakancsos Edda" 1983-ban feloszlott, az énekes pedig Norvégiába utazott, ahol több magyar zenésszel együtt a vendéglátóiparban kezdett el, mint bárénekes. 

Az Edda Művek 1985-ben állt újra össze, és a mai napig aktív.Pataky Attila első feleségét, Mártát még a gimnáziumban ismerte meg, tőle született 1976-ban Gergő fia, aki követte apját a zenei pályán, a Pataky Művek énekese. Második feleségétől, Beátától is született egy fia 2003-ban, Acsa. Egy évvel később jött a világra unokája, Lili. 2009-ben ismerkedett meg Orsival, akit 2014-ben vett feleségül.

Pataky Attila és az Edda egyébként tavasszal járt a Miskolc Televízióban, ahol az újonnan indult Basszuskulcs című műsorunk kétrészes adásában beszélgetett velük M-Kiss Judit, illetve a kultikus zenekar több ismert dalát is előadta stúdiónkban.

1.rész:

2. rész

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!