Ugrás a tartalomra

Iskola közelében, veszélyes kereszteződésben létesítenek okoszebrát a lakosság szavazatai alapján

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 10. péntek 14:03
A Generali a Biztonságért Alapítvány lakossági szavazást írt ki, hogy melyik városban alakítsanak „okossá” gyalogátkelőhelyet. Miskolc is esélyes.

Annak ellenére, hogy a gyalogos balesetek száma évről évre javuló tendenciát mutat hazánkban, a Rendőrség tavalyi adatai szerint 2023-ban még mindig több mint 800 gyalogost ütöttek el kijelölt átkelőhelyen, melyből 18 volt halálos kimenetelű, 290-en pedig súlyos sérülést szenvedtek. A Generali tavalyi, reprezentatív kutatása szerint a láthatóbb (okos)zebrák nagyban segítenék az autósokat abban, hogy biztonságosan megálljanak azoknál. Ennek okán a Generali a Biztonságért Alapítvány évek óta népszerűsíti okoszebra programját. Az alapítvány által meghirdetett online szavazáson legtöbb voksot kapó városban az Alapítvány támogatásával innovatív gyalogosvédelmi rendszer, azaz okoszebra épülne ki még a szeptemberi iskolakezdés előtt - tájékoztatta portálunkat közleményében a Generáli a Biztonságért Alapítvány. 

Fókuszban a gyerekek biztonsága

Idén újabb magyar települést tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány a közlekedésbiztonsági kezdeményezésével – az elmúlt években eddig több, mint 60 okoszebra került kialakításra országszerte az alapítvány támogatásával. A Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross® projekt célja a gyalogosbiztonság támogatása, valamint a közlekedésbiztonság fontosságára való figyelemfelhívás. A Generali idén a Közlekedési Kultúra Napja apropóján az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal (OBB) együttműködve indít közönségszavazást: a magyar lakosságnak két héten keresztül lehetőségük adódik online megszavazni az általuk legveszélyesebbnek gondolt, iskola közelében elhelyezett gyalogátkelőhelyet 19 városból, ezzel támogatva a gyermekek biztonságát. A veszélyes gyalogátkelőhelyeket tartalmazó listát az OBB adatai alapján állította össze a Generali. Idén többek között Baja, Békéscsaba, Eger, Esztergom, Miskolc, Szekszárd, Szombathely, Sopron, Zalaegerszeg vagy a további 8 városból egy gazdagodhat okoszebrával szeptemberben, várhatóan az új tanév kezdete előtt - tudatták. 

Számottevő változás

A Rendőrség 2023-as adataiból kiderül, hogy a gyalogosokat érintő több mint 2100 baleset 38 százaléka (812 eset) kijelölt gyalogosátkelőhelyen történt, melyből 18 volt halálos kimenetelű volt. Az összes gyalogos baleset 93 százaléka (1 989 eset) lakott területen belül-, döntő többségben (65 százalék) nappali, természetes fényviszonyok mellett következett be. Azonban 571 alkalommal éjszaka, működő közvilágítás mellett-, 115 esetben pedig közvilágítás nélküli útszakaszon történt szerencsétlenség, mely bizonyítja, hogy a zebrák láthatóvá tétele kulcsfontosságú mind a gyalogos, mind az autós részére. Ezért a Rendőrség és az Országos Rendőr-főkapitányság – Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén a közúti ellenőrzések során, illetve a kommunikációs és prevenciós tevékenysége (tájékoztató, felvilágosító, edukációs programok, kampányok) során kiemelt feladatának tekinti a védtelen közlekedők, köztük a gyalogosok közlekedésbiztonságát - fejtették ki. 

Az „okoszebra szavazás” tavalyi győztese Mohács volt, ahol a Kossuth Lajos utca 95-97-nél lévő gyalogátkelőhelynél a telepítés előtt az autósok megállási hajlandósága 53 százalékot mutatott, míg két héttel utána ez a szám már 62 százalék volt, kettő hónappal később pedig elérte a 66 százalékot – mely igazolja az átkelőhely „okossá” alakításának fontosságát és eredményességét - fűzték hozzá.

Mi az az okoszebra?

A SafeCross® okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre hívja fel a figyelmet. Tehát az okoszebra célja, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogosátkelést. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe - hangsúlyozták.

A Generali a Biztonságért Alapítvány arra kéri az embereket, hogy május 27. 12-ig a 19 zebrát tartalmazó listából szavazzák meg a szerintük legveszélyesebb gyalogosátkelőt. A legtöbb voksot kapott, iskola közelében lévő zebrát pedig a nyár folyamán okossá is alakítják a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával - adták hírül. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!