Ugrás a tartalomra

Járóbotjával védte meg magát a tolvaj ellen

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 19. kedd 14:40
Az idős férfi nem engedte, hogy értékeit elvegyék.

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Mezőkövesdi Járásbíróság annak a fiatalkorú férfinak az ügyében, aki buszpályaudvar kerékpár-tárolójából vitt el kerékpárt. Más alkalommal pedig járóbottal közlekedő időskorú férfit szólított le pénzt kérve, majd megpróbálta zsebeit átkutatni, értékeit elvenni, de a férfi a járóbotot használva sikeresen megvédte magát - közölte szerkesztőségünkkel Homa-Hajdu Eszter, a Miskolci Törvényszék sajtószóvivője. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a terhelt 2023 augusztusában az esti órákban odalépett a Mezőkövesden gyalogosan, bottal közlekedő idős sértetthez és kért tőle „egy huszast”. A férfi – válaszra sem méltatva a követelést – tovább haladt, mire a terhelt a sértett mellényzsebéhez nyúlt, ahol mobiltelefonját és készpénzét tartotta, azonban azokat elvenni nem tudta, mert a férfi botját felemelve elhárította a cselekményt. A fiatalkorú ezt követően többször próbálkozott, meg is lökte a sértettet, hogy könnyebben hozzáférjen annak értékeihez, de az idős férfi védekezésének köszönhetően nem járt sikerrel. Mikor a vádlott észlelte, hogy kerékpárosok közlekednek feléjük, elszaladt a helyszínről.

Fenti cselekményt megelőzően, 2023 júniusában a terhelt a reggeli órákban a mezőkövesdi buszpályaudvar kerékpár-tárolójából eltulajdonított egy kerékpárt.

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság rablás bűntettének kísérlete és lopás vétsége miatt 2 év javítóintézeti nevelésre ítélte. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a bűnösségre kiterjedő beismerő vallomást, a vádlott fiatal korát, azt, hogy a rablási cselekmény kísérleti szakban rekedt, továbbá a lopás esetében a kerékpár sértetthez való visszakerültét is ilyenként értékelte. Súlyosító körülményként esett latba a terhelt előélete mellett a vagyon elleni cselekmények elszaporodottsága.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!