Ugrás a tartalomra

A járvány ellenére is sikeres évadot zártak a szimfonikusok

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. július 01. péntek 13:37
Két év után először tudhat teljes évadot maga mögött a Miskolci Szimfonikus Zenekar, melyet ráadásul ismét közösen zárhattak le pénteken, a Malomban.
Évadzáró társulati ülés a szimfonikusoknál - Mocsári László képgalériája

Hetvenöt koncert, majd’ huszonháromezer néző és megannyi különleges produkció – így néz ki számokban a Miskolci Szimfonikus Zenekar magunk mögött hagyott, 2021/2022-es évada. A társulat pénteken tartotta évadzáróját, ahol először a zenekar ügyvezetője mondott köszöntőt. Szászné Pónuzs Krisztina úgy fogalmazott, öröm számára, hogy az elmúlt két, járvánnyal terhelt év után idén végre közösen tudják elbúcsúztatni az évadot, erre ugyanis az elmúlt időszakban esély és lehetőség sem volt.

- Ahhoz képest, milyen időszakon vagyunk túl, nagyon sikeres évadot tudhatunk magunk mögött. A korlátozásoknak és az óvatosságnak köszönhetően a nézőszámunkban nyilván tapasztalható egy kis visszaesés. A járvány időszakot megelőzően harmincezer körül volt a nézőszámunk viszont még két ilyen év után is meghaladta a huszonhárom-ezret azon zeneszerető emberek száma, akik kíváncsiak voltak koncertjeinkre – mondta el az ügyvezető, aki hozzátette, az előző évad tapasztalatai alapján a bérletstruktúrán nem változtattak megmaradt a Szimfonikus elnevezésű klasszikus sorozatot és sikerrel debütált a Yamaha bérlet is.  

Varga Andrea is köszönetet mondott a zenekar munkájáért. Fotó: Mocsári László

A köszönet szavai

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere köszönetet mondott a zenekarnak a megfeszített munkáért. Kiemelte: jó volt látni, ahogyan az őszi maszkos, félházas koncertek után, tegnap már egy teltházas állótapsos koncertet adott a zenekar. „A zeneművészet kicsit olyan, mint az egészség, mindenki tudja, hogy fontos, de csak akkor kezdjük el értékelni, mikor elveszítjük. S, ugye az elmúlt években, nem tapsolhattunk ennek a csodás zenekarnak.”- tette hozzá az alpolgármester asszony.

Végül Antal Mátyás, művészeti vezető méltatta a zenekart. „Elmondhatom, hogy nagyon régre nyúlik vissza a kapcsolatom az együttessel. 1974-től öt évig dolgoztam Miskolcon, most pedig ötödik évadomat kezdem itt művészeti vezetőként. Minden elfogultság nélkül mondom, hogy ez a zenekar hihetetlen értéket képvisel, mind a zeneművészet, mind az ország, a régió és a város kulturális életében. Szeretnénk a megbecsültség érzésével működni a továbbiakban – mondta.


Újra zenélhettek

A bérletes sorozatokon kívül folytatódtak a Miskolcon már jól bevált egyedi koncertek: Aperitif koncert, hangverseny a zene Vvlágnapján, karácsonyi koncert, újévi koncertek (ebben az évben 3 miskolci és egy emődi hangversenyre került sor, rendre teltházzal), Promenád koncertek. A gyermekprogramok koronázatlan királynője, a Ciróka babakoncertek is várják a kisgyermekes családokat, valamint a Hang-ár tehetséggondozó sorozat is folytatódik. 

Ezek mellett idén újra elindul a kérészéletű, de annál sikeresebb gyermekeknek szóló ismeretterjesztő koncertsorozat, a Hangszerező címmel, folytatódik az együttműködés a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kórház Gyermekrehabilitációs Osztályával, ahová negyedévente visznek egy kis muzsikát a GyereZene program keretében. 

Emellett pedig elindult a Játsszunk zenét sorozat folytatásaként egy új interaktív program a 3-8 éveseknek Zendülő címmel. Töretlenül népszerű az edelényi L’Huillier-Coburg kastélyban bevezetett Kastély-szerenád sorozatuk, valamint rendszeres visszajárók az Emődi Művelődési Házba is.

Budapesten vendégszerepeltek a Pesti Vigadóban, emellett Nyíregyházán koncerteztek a Filharmónia szervezésében. Szintén felléptek a Zempléni Fesztiválon Sátoraljaújhelyen, a Borsi Rákóczi-várkastély átadásán, a Kerekdomb Fesztiválon Tállyán és a kalocsai Kékmadár Fesztiválon is.

Olasz turnéval folytatják

Az új évadot augusztus elején egy olasz turnéval nyitja majd az együttes, majd Boldogkő várában és Emődön is koncerteznek. Augusztus végén egy borkóstolóval egybekötött hangulatos Kastély-szerenád koncertet adnak az edelényi L’Huillier Coburg kastély udvarán, másnap pedig a Borsi Rákóczi-várkastélyban muzsikálnak. Szeptember 9-én pedig a Szinva teraszon adnak ízelítőt a 2022/2023-as évad kínálatából a hagyományos Aperitif koncert keretében.
Az évadzáró végén díjazták a legtöbb szolgálatot teljesítő, a jubiláló kollégákat, valamint az Évad zenésze díj is gazdára talált. 


Díjak, elismerések, búcsú:
25 éve dolgozik a zenekarnál Vitányi Csaba, elsőhegedűs. 
Közel 40 év után búcsúztatták Lőkös Péter nagybőgő szólamvezetőt, aki megkezdi jl megérdemelt nyugdíjas éveit.
Az elmúlt évadban a legtöbb szolgálatot teljesítette Győri Ildikó, brácsás. 
Az évad zenésze díjat a zenekar tagjai ítélik oda valakinek az együttes soraiból, ebben az évadban Angela Calvo Rios, oboaművész kapta meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!