Ugrás a tartalomra

Kásler Miklós: Aki mRNS-vakcinát kapott, annak más típusút ajánlanak harmadik oltásnak

telex.hu
Utoljára módosítva
2021. július 17. szombat 18:19
Az emberi erőforrások minisztere elmondta, a pénteken bejelentett harmadik oltás fajtáját illetően a háziorvosok dönthetnek, de iránymutatást kapnak hozzá az Emmitől.

A pénteken Orbán Viktor által bejelentett harmadik koronavírus elleni oltásról nyilatkozott a Hír TV-nek Kásler Miklós. Mint elmondta, a kormány több nemzetközi példát megvizsgált, és elsősorban Franciaországra támaszkodott akkor, amikor a harmadik adag engedélyezéséről döntött.

A harmadik oltás fajtáját illetően a háziorvosok dönthetnek, de iránymutatást kapnak hozzá az Emmitől. Kásler közölte: többféle elképzelés van arról, mi a legjobb gyakorlat, a gyógyszergyártók általában amellett vannak, hogy mindenki azt kapja harmadiknak, amit az első két alkalommal, a szakirodalom viszont egyre inkább a vegyes oltást ajánlja. Magyarán ha valaki mRNS típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca, Szputnyik V) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki. Ezt az iránymutatást fogja tartalmazni az orvosoknak kiküldött tájékoztató is.

Az egészségügyi dolgozókról Kásler azt mondta, hogy aki nem veszi fel közülük a harmadik oltást (az első kettőt ugyebár kötelezővé tették számukra, a harmadik azonban egyelőre választható lesz), azt olyan helyre osztják be dolgozni, ahol nem találkozik fizikailag betegekkel.

A miniszter állítása szerint valószínűsíthető Magyarországon is a negyedik hullám, erre fel van készülve a magyar egészségügy. Az ugyanakkor már az egyének felelőssége is, hogy milyen súlyos lesz a hullám, mekkora terhet ró az ellátórendszerre. Az egyetlen hatékony prevenciós lehetőség továbbra is az oltás, erősítette meg Kásler.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!