Ugrás a tartalomra

Kaszás Attila-díj - miskolci színművész is van a jelöltek között

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 18. hétfő 15:07
Idén mások mellett Harsányi Attilára, a Miskolci Nemzeti Színház színművészére is szavazhatunk augusztus 21-éig.
Harsányi Attila a Hermelinben Mészöly Annával. | Fotó: Beregi László

Online sajtótájékoztatón jelentették be a jelölteket: idén Harsányi Attilára, a Miskolci Nemzeti Színház, Ötvös Andrásra, a 6Szín és Rába Rolandra, a Proton Színház színművészére szavazhatunk.

Richly Gábor, a díjátadás lebonyolítását támogató Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében elmondta, hogy a Kaszás Attila-díj nem korlátozódik az országhatárokon belüli társulatokra, hanem elérhető minden magyar ajkú színművész, illetve színtársulat számára - eddig öt alkalommal is határon túli színművész vehette át ezt az elismerést.

– Akik erre a díjra jelölést kaptak, kiérdemelték nemcsak társulatuk, hanem mindnyájunk megbecsülését: ők azok, akik nemcsak elfogadják a közösség javait, hanem vissza is kívánják adni a kapottakat - tette hozzá.

Fülöp Péter helyettes államtitkár nevében Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője kiemelte, az elismerés nem lezárás, nem befejezés, sokkal inkább jelzés, hogy a díjazott jó úton jár. Visszacsatolás arról, hogy munkássága, művészete értéket teremt. A díj inspiráció a pálya koordináta-rendszerében, egyértelmű megerősítés és mély emberi gesztus.

Hozzátette, a Kaszás Attila-díj a hazai színházi élet egyik legrangosabb, nem állami alapítású szakmai díja, amelynek átadása évről évre a magyar színházi szakma kiemelt ünnepe, az országos színházi évadnyitó rendezvény nélkülözhetetlen eseménye.

Pokorni Zoltán, a hegyvidéki önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója gratulált a jelölteknek. Mint mondta, a jelölés már önmagában jelentős siker, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy rekordszámú, negyven társulat jelölt idén, akik közül a szakma, majd a közönség voksai alapján kerül ki a győztes, s ez adja a díj rangját.

Az elismerés átadását minden évben nagy összefogás kíséri: a díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. A díjat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. Az alapítók a díjjal a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok igazi közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt tudatos közösségépítő magatartást jelölték meg az alapítók.

A díjazott személyét a magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező kőszínházak, valamint a jelentősebb alternatív színházi műhelyek tagjai maguk közül választották az eddigi években.

Az elismerés jelentős anyagi megbecsüléssel is jár: a Kulturális és Innovációs Minisztérium díja bruttó 800 ezer forint, és pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is.

Az online sajtótájékoztatón Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze óriási megtiszteltetésnek nevezte a jelölést. Mint mondta, azt jelzi, hogy a színházban elfoglalt helye a társulat döntése alapján mind emberileg, mind szakmailag megfelel e díjnak. Hozzátette: a miskolci teátrumban nagyon sok olyan ember dolgozik, akik szintén érdemesek lennének erre a jelölésre.

A díj minden évben egy litográfia, amelyet Kaszás Attila ihletett. Az alkotás Somorjai Kiss Tibor grafikusművész, egyetemi tanár, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszék vezetőjének munkája. A díjátadó ünnepség fővédnökségét az előző években Spányi Antal római katolikus megyéspüspök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalta.

Szavazatukat a Kaszás Attila-díj oldalán adhatják le.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!