Ugrás a tartalomra

Kavicsok a patakmederben – a természet ihlette a tapolcai élményfürdő formáját

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 01. szombat 16:38
A múlt héten tartott bokrétaünnep után gőzerővel folytatódnak az Ellipsum névre keresztelt új miskolctapolcai élmény- és strandfürdő építési munkálatai. A latinos hangzású név a fürdőépületek formájára utal, a komplexum ugyanis öt ellipszis alakú csarnokból áll, melyek a patakmederben megbúvó ovális, lapos köveket szimbolizálják.

Az élményfürdőt tervező építészcsapat vezetője, Wolfgang Vanek elmondása szerint a tervek kidolgozása során fontos szempont volt, hogy a különböző funkciók elkülönülve jelenjenek meg a majdani fürdőkomplexumban. Ennek megfelelően külön csarnok várja a fiatalokat, a gyermekeket, külön épületben kap helyet a konyha, az élménymedencék és a jegypénztár.

A csarnokok ovális formájúak, innen ered az Ellipsum név. Wolfgang Vanek szerint az ovális formát a természet ihlette, a tervezőkre ugyanis nagy hatással volt a miskolctapolcai természeti környezet, a Hejő patak közelsége, ezért döntöttek úgy, hogy a fürdőcsarnokok legyenek olyanok, mint a patakmederben egymás mellett elhelyezkedő ovális, lapos kövek. A komplexum a bécsi tervezőcsapat koncepciója szerint így egy patakmeder kavicságyát szimbolizálja.

Az elképzelést nem volt könnyű átültetni sem a tervezőasztalra, sem pedig a valóságba, a miskolctapolcai természeti és épített környezetbe, nemcsak a szokatlan formák miatt, hanem azért sem, mert a tervezés és az építés során is igyekeztek maximálisan figyelembe venni a magyar fürdőzési szokásokat, hagyományokat – fogalmazott Wolfgang Vanek, a számos európai wellness-központot és irodaházat megálmodó osztrák tervezőcsapat vezetője.

Szólt arról is, hogy nagyon elégedett a tervek megvalósításával, az építők által végzett munkával, és azután, hogy elkészül az Ellipsum, ő maga is visszajön majd Miskolcra, hogy személyesen is kipróbálja az általuk tervezett élményfürdőt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!