Ugrás a tartalomra

A leállás után Európában elsőként tarthat premiert a Miskolci Nemzeti Színház

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. június 04. csütörtök 22:32
A Francia rúdugrás című vígjáték június 12-i premierjére a Bemutató Arany bérletes nézőkön kívül miskolci egészségügyi dolgozókat hívott meg a teátrum, meghálálva ezzel az előző hónapok áldozatos munkáját.

Minden bizonnyal Európában elsőként a Miskolci Nemzeti Színház tarthat új bemutatót a járványhelyzet kihirdetése óta – jelentette ki a minap.hu-nak a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. Béres Attila elmondta, erre a május 27-én megjelent kormányrendelet ad lehetőséget, mely szerint biztonsági intézkedések mellett megtarthatóak a szabadtéri kulturális rendezvények.

- Nem is volt kérdés számunkra, azonnal döntöttünk: a Miskolci Nemzeti megnyitja a Nyári Színházát, ahol június 12-én premiert tartunk: a Francia rúdugrás című vígjáték lesz látható, melyet Mohácsi János rendezett – mondta.

A direktor kiemelte, a premierre a törvény által előírt létszámkeret miatt jegyek nem válthatók. A Bemutató Arany bérletes nézők jegyei mellett fennmaradó helyeket a színház vezetősége a járványhelyzet alatti áldozatos munkájukat megköszönve, egészségügyi dolgozóknak ajánlja fel, amely a kétszáz férőhely harmadát teszi ki. Az előadás este 20:30-kor kezdődik a Nyári Színházban, melyet a Kamaraszínház bejárata felől tudnak majd megközelíteni a nézők. A közönséget kérik, hogy a kezdés előtt fél órával érkezzenek meg a helyszínre, hogy az ülőhelyek elfoglalása zavartalanul megtörténhessen az előadás kezdetéig.

Júniusban és júliusban is lesznek előadások

A bemutatót követően június folyamán a Nyári Színházban további előadások is lesznek, ezeknek a mikéntjéről viszont a vonatkozó rendelet esetleges változásainak tükrében tájékoztatja majd a közönséget a teátrum. A nyári előadások júliusban is folytatódnak. „Most arra várunk, hogy a veszélyhelyzet elmúltával majd hány nézőt fogadhatunk a nézőtéren, ennek függvénye tulajdonképpen az is, hogy milyen előadások lesznek láthatók a továbbiakban” – mondta Béres Attila. Hozzátette, számukra most nem is az az elsődleges, hogy mit játszhatnak, hanem, az, hogy ismét közönség előtt.

- Hasonlattal élve olyan ez nekünk, mintha lenne egy focimeccs, mondjuk a Diósgyőr és a Fradi között, csak éppen labda nincsen, és úgy kellene játszani. Aztán egyszer csak bedobnak egy labdát. Most nekünk bedobták a labdát, nagyon nagy megkönnyebbülés ez számunkra, nagy az öröm a színházban és abban bízom, hogy Miskolc színházszerető közönségének is hasonló boldogság ez. Nagyon büszke vagyok a társulatra és ezúton is köszönöm nekik, hogy ilyen hirtelen és ilyen profin reagáltak a gyorsan változó helyzetre. Ennek köszönhető, hogy ennyire hamar újraindulhatunk – hangsúlyozta az igazgató.

Átmeneti évad, bérletek nélkül

Kiemelte, a szeptemberben kezdődő egy átmeneti évad lesz a színház életében. „A művészeti tanácsnak meg kellett hoznia egy nagyon nehéz döntést. Eszerint a jövő évadban nem hirdetünk bérletet. Ennek, oka a következő: nem tudjuk, hogy mikortól lehet zárt térben játszani, hogy milyen körülmények között, milyen feltételekkel, ezért nagyon nagy felelőtlenség lett volna részünkről meghirdetni a bérleteket és bérletes előadásokat. Hiszen a járványhelyzet még nem múlt el, és emiatt nagy a bizonytalanság. Jelenleg ezt láttuk felelős döntésnek.

Az elmúlt időszakban nagyon sokan jelezték felénk, hogy ennek ellenére is megvennék bérletüket, és ezt nagyon köszönjük, hiszen ez mutatja, mennyire szeretik a miskolciak a színházukat. Éppen ezért a hűséges bérleteseinknek lehetőséget fogunk biztosítani, hogy a színházba járási szokásaik, melyet a bérlettel megszoktak, ne változzanak meg. A jegyiroda munkatársai minden bérletes és előzetesen jegyet váltott nézővel felveszik majd a kapcsolatot a júniusi előadások kapcsán és a következő évaddal kapcsolatosan is."

Egymásra vigyázva

A Miskolci Nemzeti Színház számára a legfontosabb a nézőinek és munkatársainak védelme, ezért mindenkit kérnek az előadásokra előírt biztonsági intézkedések betartására! A rendelet értelmében két ülőhely között biztosítani kell a legalább 1,5 méteres védőtávolságot, így egymás mellé, illetve közvetlenül egymás mögé sem ülhetnek a nézők. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a szabadtéri előadások során a nézők a védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani a szabadtéri rendezvény szünetében is a közönségforgalmi területeken, mint a büfé vagy a mosdó.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!