Ugrás a tartalomra

„A magyar emberek munkájától lesz újra sikeres a magyar gazdaság”

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. szeptember 14. hétfő 17:23
Hét, a legkorszerűbb gyártási folyamatokhoz illeszkedő cukorsiló megépítésére nyílik lehetőség a Hell gyárában. A beruházás összértéke meghaladja a félmilliárd forintot, ebből 282 millió forint az elnyert állami támogatás. A támogatói okiratot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn adta át a szikszói gyárkomplexumban.

A koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására – saját költségvetésük terhére – támogatást nyújthatnak a tagállamok a közép- és nagyvállalatoknak, amennyiben azok vállalják munkavállalóik megtartását, valamint új beruházások végrehajtását. Erről döntött korábban az Európai Bizottság. A minisztérium versenyképesség-növelő támogatási programjának köszönhetően – a HELL-lel együtt – közel 40 megyénkbeli vállalat kötelezte el magát beruházások mellett, mintegy 20 milliárd forint értékben – ismertette a miniszter. Szijjártó Péter elmondta, ebből 9 milliárd forintra rúg az állami támogatás, és mintegy 11 500 munkahelyet tudnak megvédeni.

Fotó: Végh Csaba

– A magyar emberek munkájától lesz újra sikeres a magyar gazdaság, ehhez azonban munkahelyek kellenek. Szövetséget kötöttünk tehát a nálunk működő, illetve hazai vállalkozásokkal, együtt finanszírozzuk a munkanélküliséggel szembeni harcot – mondta, hozzáfűzve: aki most épít gyárat, most bővíti a kapacitásait, az ráadásul hosszú távon előnyre tesz szert.

A magyar cégcsoport munkáját méltatva a miniszter kiemelte, egy nehéz időszakban hajtanak végre beruházást, és ott, ahol erre a leginkább szükség van. – Az északkelet-magyarországi térség támogatása a kormány gazdaságpolitikai fókuszában áll. Az innen érkező beruházás-ösztönzési kérelmekre a lehető legtöbb támogatást igyekszünk megadni a jövőben is.

– A régió számára értékes minden, ide érkező támogatás – mutatott rá a térség országgyűlési képviselőjelöltje. Koncz Zsófia úgy fogalmazott, minden megtartott, vagy új munkahely segít a fiatalok itt tartásában, hazacsábításában.

A mostani beruházás mintegy 565 millió forintból valósul meg, ehhez a magyar állam 282 millió forinttal járult hozzá. A cégcsoport hét cukortároló silót vásárol. Csereklye Barnabás, a HELL ENERGY Magyarország Kft. ügyvezetője köszöntőjében kiemelte: az exportból befolyó árbevételt Magyarországon fektetik be, újabb és újabb beruházásaikkal munkahelyeket teremtenek.

Ennek a stratégiának egy jó példája az alumíniumdobozos tejeskávéüzem múltheti átadása is. A 8 milliárd forint értékű, zöldmezős beruházással egy olyan korszerű gyártókapacitás jött létre, amivel évente 300 millió darab tejeskávét képesek letölteni. Ehhez 52 millió liter magyar tejet fognak felhasználni. Magyar termelőktől vásárolják majd ezt meg. Az alumínium dobozos csomagolás ráadásul környezetbarát, 100 százalékban újrahasznosítható. A beruházással újabb 50 főnek adnak munkát. Így már több mint ezer család megélhetését biztosítják a régióban.

A cukorsilók 2021 elejére készülnek el. A tavalyi bővítés során kialakított töltőüzemhez három darab, 75 tonna kapacitású siló, a 2011-ben átadott üzemegységhez két darab 50 tonna kapacitású siló épül. A néhány napja megnyitott ENERGY COFFEE gyárnál szintén két darab, 50 tonna kapacitású siló működhet majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!