Ugrás a tartalomra

Majd' 19 millió forintja vált köddé

police.hu
Utoljára módosítva
2024. március 28. csütörtök 12:18
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalók ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az internetes csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset

Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 25 éves tuzséri férfival szemben. Az elkövető 2024. augusztus 16-án kicsalt egy Miskolcon lakó sértettől közel 19 millió forintot. Az álbankár telefonon kereste meg áldozatát, és közölte, hogy gyanús műveletet észleltek a számláján, de közösen meg tudják akadályozni, hogy kár érje. Azt mondta a sértettnek, hogy kapcsolja telefonon az informatikai csoportot, ahol kérték tőle, hogy töltse le számítógépére az AnyDesk programot, és lépjen be a netbankjába, majd adja meg a pénzintézet által küldött sms-kódokat. Az asszony a kéréseknek eleget is tett.

A csaló így megszerezte a sértett netbankos adatait, majd az összes megtakarított pénzét. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki az elkövetőt 2024. március 12-én, és közel félmillió forintot le is foglaltak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy mindenki biztonságban legyen a világhálón is. 

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A pénzintézetek soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során dolgozóik látják ezen adatokat!
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja Önnek!
  • Amennyiben áldozattá vált, azonnal, késedelem nélkül értesítse számlavezető bankját, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról.

(police.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!