Ugrás a tartalomra

Most jött el az ideje a gyümölcsfák metszésének

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. március 19. kedd 08:40
Amennyiben elmarad a metszés, gyérebb termés várható fáinktól, bokrainktól.
Miskolcon is tavasz van. Fotók: Horváth Csongor

A kiskerttel, telekkel rendelkezők örömére tavasziasra fordult az idő. Ez az időszak a legideálisabb a fák metszésére, amiben egy szakértő a Diósgyőri Kocsi Pál Kertbarát Kör tagja adott tippeket olvasóinknak. 

- A kiszámíthatatlan időjárás és a klímaváltozás következtében az átmeneti évszakok megrövidülése nem kedvez a kertészkedésnek. A növények nagyon gyorsan megindulnak, mert nem tudják, hogy milyen évszak van – nyilatkozta szerkesztőségünknek Jakab Péter, tapasztalt hobbikertész és nyugdíjas kertbarát köri tag. – Ez különösen a gyümölcstermő fák és bokrok esetében kellemetlen, ahol az lenne a cél, hogy inkább sok gyümölcs, mint ág, vagy levél nőjön a fán. A hirtelen fagyok pedig károsíthatják a már kifejlődött virágokat, amelyek feketén lehullanak és a helyükön termés már nem nő. A tavalyi csenevész szilvatermés jó példa erre – fűzte hozzá. 

- Néhány évvel ezelőtt, amikor a klímaváltozás nem éreztette ennyire a hatását, az almafát például február végén, általában még hóban kezdtük el metszeni – említette meg. Majd ismertette, hogy kétféle facsalád van, amelyeket minden évben jó megmetszeni: az egyik az almafélék, a másik pedig az őszibarack. Elmondta, hogy ezek kifejezetten igénylik a metszést, mivel jellemző rájuk, hogy az előző évi águk megnyúlik. Azonban, ha visszavágják az ágaikat, akkor megerősödnek. - A körte-, a szilva-, a meggy- és a cseresznyefáknál viszont csak igazítani kell. Ha visszahajlanak, akkor egyedül tisztító metszést szabad alkalmazni – emelte ki. 

Virágzó Miskolc

- A metszés alapvető célja, hogy a nap besüssön az ágak közé és elérje az újonnan fejlődő termőrügyeket – magyarázta. - Ennek megfelelően kétféle fametszés, illetve -alakítás létezik. Az egyik a karácsonyfa metszési forma. Ilyenkor egy vagy több erős, középső ágakat kell meghagyni, amelyek stabilan tartják a róla leágazó kisebbeket – részletezte. - A másik pedig az úgy nevezett kehelyforma, amikor nincs közepe a fának, hanem öblösen hozza ki a gallyakat. 

Elmondta, hogy a bogyós növényeknél – egres, málna, ribizli, szeder – metszési ideje már február közepén elkezdődött. Ezeknek a bokroknak a növekedése tavasszal nagyon gyorsan megindul. Ha elmarad a metszés, akkor a hirtelen megnövekedett szemek érintésre lepotyoghatnak. Ehhez pedig például a málnánál és a szedernél a megnyúlt vesszőket kell kivágni. Tavaszi metszésnél az új hajtások végét pedig 10-15 centivel vissza kell vágni, hogy a bokrok ne a leveleik, hanem a gyümölcseik növesztésére fordítsák a legnagyobb energiát. 

Hozzátette, hogy amennyiben termő bokrot ültetünk, a legjobb hely számukra a fa alatt van. Amennyiben napfényt is kapnak, sokkal jobban fejlődnek, mint máshol. A málna és a szeder szereti a vizet és a jó trágyát is. A metszés után megmaradt nyesedékeket érdemes komposztálni, mert a komposzt visszaforgatható a növény számára – tudtuk meg. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!