Ugrás a tartalomra

Nemzetiségek Háza nyílt Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 17. szerda 10:52
Közösségi hely és kiállítótér is egyben a József Attila utca 53. szám alatt található tágas helyiség.
Roma származású festők képei díszitik a Nemzetiségek Háza falait. | Fotó: Juhász Ákos

A részletekről a Nemzetiségek Házát egyesületként működtető Roma Polgárok Demokratikus Mozgalmának vezetője, Dancs Mihály beszélt lapunknak. Megtudtuk, a miskolci cigány közösség kezdeményezésére indult a projekt, amit aztán idővel kibővítettek, és otthont szeretnének kínálni a város mind a kilenc nemzetiségi önkormányzatának.

A több tízmillió forintos felújítás feltétele volt annak, hogy térítésmentesen megkapják a több mint háromszázötven négyzetméteres ingatlanrészt, aminek újjávarázsolásához az Országos Roma Önkormányzat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül Vecsei Miklós társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos és Miskolc városa is támogatást nyújtott.

S hogy mivel töltik majd meg a teret? Szerveznek például kulturális és művészeti eseményeket, színházi előadásokat, táncházakat, író-olvasó találkozókat, filmvetítéseket. Közösséget építenének, és a nemzetiségi hagyományokat is szeretnék hitelesen bemutatni. A tehetségek gondozásában már jelezte segítő szándékát Szegedi Dezső Jászai Mari-díjas színművész és a Romano Teatro Kulturális Egyesület is. A tervek szerint decemberben már programokkal várják az érdeklődőket, és januártól aztán kibővülve, a többi nemzetiségi önkormányzat részvételével működik majd a Ház.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!