Ugrás a tartalomra

Őrzik a széles képzési palettát – új tanév indult a Miskolci Egyetemen

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. szeptember 09. szerda 16:57
Hétfőn megtartotta tanévnyitó ünnepi szenátusülését a Miskolci Egyetem. Több mint 2 ezer elsőéves hallgatója van az intézménynek, ami az értékek, hagyományok megőrzése mellett fejleszt, és a fejlődés katalizátorává kíván válni.

Az állami, az üzleti és a társadalmi élet szereplői mellett jelen voltak az ünnepségen a társegyetemek vezetői, korábbi rektorok, miskolci oktatási intézmények és cégek vezetői, valamint a rendőrség és a honvédség elöljárói.

Megnyitották az új tanévet a Miskolci Egyetemen | Juhász Ákos képgalériája

„Híven szolgálom”

A tanévnyitó eskütétellel kezdődött. Az elsőévfolyamos hallgatók megfogadták egyebek mellett, hogy „minden tehetségükkel és tudásukkal, tisztességükkel és szorgalmukkal híven szolgálják” Miskolcot és polgárainak boldogulását. Viszonzásképpen Veres Pál, Miskolc polgármestere a város polgáraivá fogadta őket, és bizalma jeléül átadta nekik a város kulcsát.

Veres Pál: elkötelezettek vagyunk a további együttműködésben

Köszöntőjében pedig úgy fogalmazott a város első embere: reméli, hogy a végzés után is Miskolcot választják, itt maradnak, itt vállalnak munkát, és itt alapítanak családot. Veres Pál méltatta a Miskolci Egyetemen végzett oktatói-kutatói munkát, aminek köszönhetően szilárd és naprakész tudásra tesznek szert a hallgatók. A tudásközpont modellváltása kapcsán pedig kiemelte, a borsodi megyeszékhely „szövetségese és társa lesz” az intézménynek a fejlődésben.

– Elkötelezettek vagyunk a város és az egyetem további együttműködésében – hangsúlyozta.

Fejleszteni fognak

A Miskolci Egyetemen több mint 2200-an kezdték meg a 2020/21-es tanévet. Országosan egyébként 68 ezernél is többen nyertek felvételt valamelyik hazai felsőoktatási intézménybe (pótfelvételin pedig további 6500 fő). Összességében idén tehát mintegy 4 százalékkal többen kapták meg az esélyt a továbbtanulásra – mutatott rá az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára. Hankó Balázs emlékeztetett, augusztus óta alapítványi formában működik tovább a miskolci intézmény. Ezzel az a cél, hogy Északkelet-Magyarország tudásközpontja legyen a Miskolci Egyetem.

– Erre garancia Palkovics László kormánybiztos, a kuratórium és a rektor – húzta alá, hozzátéve: fejleszteni fogják az intézményt, tudományos és innovációs parkot alakítanak ki. Többen, és jobb képzésben vehetnek részt a hallgatók.

Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára szintén méltatta a Miskolci Egyetemen folyó oktatói-kutatói munkát. A bizalom jele, hogy egyre több külföldi hallgató választja hazánkat és azon belül az itteni felsőoktatási intézményt.

Hankó Balázs: az a cél, hogy Északkelet-Magyarország tudásközpontja legyen a Miskolci Egyetem

Jó döntés volt

Az egyetemi évekről szólva Csöbör Katalin országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a fiatalok itt tudják megalapozni a jövőjüket. Életre szóló barátságok, később is hasznosítható kapcsolatok alakulnak ki az egyetemi évek alatt. – Legyenek büszkék az egyetemükre, a városra és a megyére – kérte a politikus, aki reményét fejezte ki, hogy az itt végző hallgatók közül sokan Miskolcon is maradnak.

„Jó döntés volt” Miskolcra jelentkezni – ezt már a Hallgatói Önkormányzat elnöke mondta diáktársaihoz szólva. Maksa Balázs kérte az elsőévesektől, hogy legyenek aktív részesei az egyetemi programoknak, ápolják a selmeci hagyományokat, de a tanulásra is figyeljenek oda.

Az ünnepi köszöntőket követően Tanulmányi Emlékérmeket és Emléklapokat, majd kari ösztöndíjakat, valamint Hallgatói nagyköveti címeket is átadtak. A Miskolci Egyetem alapításának 70. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérmet pedig Veres Pál mellett Hankó Balázs és Pacsay-Tomassich Orsolya, valamint Csöbör Katalin vehette át.

„Élen kell járnunk”

A rendezvény a rektori ügyeket vivő általános rektorhelyettes záróbeszédével ért véget. Horváth Zita kiemelte, a cél: tovább erősíteni az egyetem pozícióját, ami kapcsán kiemelte, egyre előkelőbb helyen jegyzik a Miskolci Egyetemet a nemzetközi rangsorban. Emellett a kollégiumok fejlesztéséről és a laborok megújításáról is beszélt az új rektor.

Horváth Zita: a régiónak szüksége van ránk

– Nekünk nem követnünk kell a változásokat, hanem élen kell járnunk, és a fejlődés katalizátorává kell válnunk minden területen. Ezért a Miskolci Egyetem őrzi a széles képzési palettát nyújtó universitas jellegét, hiszen ennek a régiónak szüksége van a mérnökökre, informatikusokra, szüksége van jogászokra, tanárokra, egészségügyben dolgozókra és művészekre – hangsúlyozta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!