Ugrás a tartalomra

A szépészeti szakmák tavaszi versenye a régi helyszínére tér vissza

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 18. hétfő 16:56
Négy év kihagyás után, ismét megrendezi a BOKIK a nagy hagyományú Kézműves Kupát.
Fotók: Mocsári László

A rendezvény sajtótájékoztatóját hétfőn tartották a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) székházában. A Meghívásos Fodrász, Hajhosszabbító, Kozmetikus, Műköröm-díszítő, -építő, Lábápoló és Szempilla-hosszabbító Bajnokságot, valamint a Kisgergelyné Tolcsvai Mária és Lapis Imre Emlékversenyt március 23-án szombaton tartják. 

A szépészeti szakmák hagyományos tavaszi versenyét utoljára 2019-ben rendezték meg – mondta Bihall Tamás a BOKIK elnöke. A szakmai megmérettetés a szépségiparról szól, de egyben a kézművesség bemutatója is. A kamara számára fontos, hogy a fiatalok megfelelő szakmai tudással érkezzenek a munkaerő piacra, a verseny ezt az elvet szimbolizálja – tette hozzá. Magyarország egyedülálló és legnagyobb kézműves kupáján a nevezők száma feltehetően kétszáz felett lesz.
 

Méltó helyszíne lesz a rangos versenynek

A „Kézműves Kupa 2024” helyszíne ezúttal az alapításának 150. évfordulóját ünneplő MSZC Szemere Bertalan Technikum és Szakképző Iskola, ahol több mint húsz évvel ezelőtt az első versenyt rendezte a kamara. 1874. március 8-án indult el az oktatás az iskola jogelődjében – hívta fel a figyelmet Deák Szabolcs, a szakképző iskola igazgatója. Hozzáfűzte: nagy megtiszteltetés, hogy visszatér az intézménybe a verseny, már csak azért is, mert a legnagyobb és legnépszerűbb ágazat náluk a szépészet. Az intézmény megújult modern környezete kiválóan alkalmas az egésznapos megmérettetés színvonalas lebonyolítására. Az eseményen sok díjat, kiváló eredményeket várnak, hiszen számos tanulójuk nevezett a versenyre. 

A rendezvény 19. alkalommal viseli a Kisgergelyné Tolcsvai Mária és 13. alkalommal a Lapis Imre Emlékverseny elnevezést. A BOKIK Kézműipari Tagozatának szakmai bizottságai ezzel a rangos megmérettetéssel emlékezhetnek az elismert miskolci fodrászokra. A vándordíjak, amelyek a magas szintű szakmai tudást, a minőséget, az igényes munkavégzést szimbolizálják, az ő emlékükre adják majd át. 
 

A szakmán túl is érdekes lehet

Az országban egyedülálló módon több újdonságot is Miskolcon hoztak be korábban, mint például a műszempilla készítő vagy a műkörömépítő-díszítő versenyt – emelte ki Madarász István mesterfodrász, a BOKIK elnökségi tagja. Idén a hajhosszabbítás és a brazil haj horgolás lesz az újdonság, illetve visszatér a gyógy pedikűr. Harmincnégy kategóriában mérhetik össze tudásukat a versenyzők, tanulók és fiatal felnőttek. A rendezvény a szakemberek és a szolgáltatások iránt érdeklődő közönség számára egyaránt nyitott, kézműves vásár és szakmabemutatók is lesznek a nap folyamán, melyek a legújabb ismeretek megszerzésének lehetőségét kínálják – hangoztatta Madarász István. 
 

A számos kísérőprogram sorában ingyenes workshopok, egyebek mellett barber bemutató, stílustanácsadás színesíti a napot – hangsúlyozta Pataki Zsuzsi fodrászmester, szakoktató. Továbbá egy kifejezetten erre az alkalomra kitalált látványos full fashion. Lényege, hogy a 150 évvel ezelőtti – utalva a házigazda iskola jubileumára – divatot kell újra gondolni hajban, sminkben, körömben, öltözékben és címlapfotót készíteni a modellről. 

A március 23-i versenyről bővebb információ a www.bokik.hu honlapon, és a rendezvény facebook oldalán található.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!