Ugrás a tartalomra

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 19. kedd 15:00
Modern, téglából készült családi ház, távol a város zajától. Így képzeli el a magyarok többsége álmai otthonát, ha az árak nem számítanának.

A hazai építőipar egyik meghatározó szereplője, a Wienerberger Zrt. országos, reprezentatív kutatásban vizsgálta meg, hogy a magyaroknak milyen elképzeléseik vannak az álomotthonukról. Az eredményekből kirajzolódik, hogy a megkérdezettek milyen típusú, stílusú, méretű és elrendezésű ingatlant képzelnek el, valamint az is, hol élnének a legszívesebben, ha az anyagiak nem számítanának - olvasható sajtóközleményükben. 

Az elsöprő többség, a válaszadók 82 százaléka családi házat választana, míg csak 13 százalékuk részesítené előnyben a lakást. A lakóhely tekintetében a megkérdezettek több mint fele kisvárosban, faluban vagy adott esetben településektől távol, a semmi közepén élne a legszívesebben. Csupán a válaszadók harmada nagyvárosban, megyeszékhelyen vagy éppen a fővárosban. 

A megkérdezettek több mint fele 70-150 négyzetméter közötti otthonban képzeli el magát. Érdekesség viszont, hogy a kor előrehaladtával egyre kevésbé vágyunk nagyterületű ingatlanokra. Míg a 15-19 évesek fele 150 négyzetméter fölötti ingatlanról álmodozik, addig ugyanebben a méretben az 50 év fölöttiek csupán 21 százaléka élne. A földszintes és emeletes lakóhelyek egyaránt kedveltek (44 és 42 százalék). Viszont itt is megfigyelhetők korosztálybeli különbségek: 40 év fölött már inkább a földszintes otthonokat részesítik előnyben a válaszadók.

A stílus tekintetében a legtöbben modern házban élnének a legszívesebben (41 százalék), míg a második legkedveltebb a mediterrán dizájn. Utóbbiban inkább a nők és a magasabb végzettségűek laknának előszeretettel.

Az építőanyagok közül továbbra is a tégla a legkedveltebb, a válaszadók több mint fele építkezne ezzel az anyaggal. Kiegészítésként pedig kertet, erkélyt vagy teraszt, illetve garázst választanának a legtöbben, míg a padlás a legkevésbé népszerű. A fenntarthatóságot támogató energiatakarékos megoldások népszerűsége – mint például a napelem vagy a hőszivattyú – az életkor és az iskolázottság előrehaladtával nő: az 50-59 éves korosztály számít a leginkább tudatosnak ebben a kérdésben.ű

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!