Ugrás a tartalomra

„Trianon a fájó múlt, de nem a jelen, és főleg nem a jövő”

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. június 04. csütörtök 23:11
A nemzeti összetartozás napja, június 4-e alkalmából a népkerti Országzászlónál tartott megemlékezést a miskolci Fidesz-KDNP pártszövetség.

Június 4-ét 2010-ben nyilvánította A nemzeti összetartozás napjává a magyar országgyűlés. A törvény megerősítette hazánk elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatának fenntartásában, ápolásában – fogalmazott Hollósy András frakciószóvivő.

A bevezető gondolatokat követően Vitéz Somogyvári Gyula Magyar miatyánk 1919-ben című versét Hortai Rita szavalta el, majd Alakszai Zoltán, a Fidesz miskolci frakciójának vezetője mondott beszédet. Kiemelte, nem véletlenül tartják a Népkertben a megemlékezést.

– Az Országzászló jelkép. 2011 augusztusában együtt helyeztük el itt a medence minden magyarlakta területéről hozott anyaföldet. Megszentelt helyen állunk. Közadakozásból építettük meg – így képzelem a haza újjáépítését is: közös gondolattal, egyetértő szóval és összefogó cselekvés egységével – fogalmazott.

A politikus elmondta, a közép-európai népek új szövetségi rendszert építenek a saját nemzeti érdekeik talaján, és így „a keletről és nyugatról fenyegető veszélyekkel szemben is megvédhetjük magunkat”.

– Ezzel az eséllyel élni nemcsak lehetőség, de kötelesség is. Ez a mai nap legfontosabb üzenete a korosztályom számára is. Nekünk, fiatal magyaroknak Trianon a fájó múlt, de nem a jelen, és főleg nem a jövő. Mi arra készülünk, hogy meghaladjuk az Antant cselvetéseinek következményeit. A Kárpát-medence magyarságának együtt kell ezt a munkát elvégeznie; közös gondolatokkal, egymást értő nyelven és összefogással. Hiszem, hogy jó úton haladunk – hangsúlyozta.

Mocsári László képgalériája!

A megemlékező gondolatokat követően Szalkai Zoltán József atya, a minorita templom plébánosa mondott imát a külhoni magyarokért, majd közös imára hívta a résztvevőket. A megemlékezés – miközben az Ismerős Arcok Nélküled című dala szólt – gyertyagyújtással, néma főhajtással, majd a Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!