Ugrás a tartalomra

Ismét egészségtelen a levegő Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 25. csütörtök 13:31
A meteorológusok szerint ráadásul javulás viszont csak szombaton várható. 
Forrás: MiNap-archív

A szálló por koncentrációja az elmúlt napokban és jelenleg is meghaladja az egészségügyi határértéket - írja csütörtöki közleményében a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. 

- Szmogriadót ugyan még nem kellett elrendelni, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint azonban javulás csak szombaton várható a levegő minőségében. A szakemberek azt tanácsolják, hogy addig a gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők lehetőleg egyáltalán ne, vagy csak rövid ideig tartózkodjanak a szabadban - írják.

A városházi közlemény leszögezi, a légszennyezettség további romlásának megelőzéséért mi magunk is sokat tehetünk, például ha legalább átmenetileg nem használjuk az autónkat (főleg a dízelüzeműeket) és helyette a közösségi közlekedést választjuk; vagy amennyiben lehetséges kevesebbet használunk szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezéseket és helyette száraz fával fűtünk, ha nagyon muszáj; ha nem égetünk hulladékot, műanyagokat; vagy éppen, ha nem végzünk egyáltalán porképződéssel járó tevékenységeket. 
 
Emlékeztetnek arra is, Miskolcon a levegő minőségének javítása érdekében továbbra is tilos az avar és kerti hulladék égetése, és minden más, nyílt területen történő égetés. Ennek betartását a Miskolci Önkormányzati Rendészet folyamatosan ellenőrzi.

A levegőminőségi adatok alakulásáról a http://www.levegominoseg.hu honlapon folyamatosan lehet tájékozódni. Arról egyébként éppen a napokban számoltunk be, hogy megkezdődött Miskolc levegőminőségének átfogó mérése a napokban. A telepítés alatt álló mérőrendszer részeként  összesen hatvan speciális mérőeszközt helyeznek ki a város különböző pontjain a következő időszakban. A kutatás lényege az, hogy a folyamatosan mért adatok birtokában intézkedéseket valósíthassanak meg annak érdekében, hogy csökkenjen a szállópor koncentrátum és ez által javuljon a levegő minősége.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!