Ugrás a tartalomra

Megtalálják önmagukat

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. február 23. kedd 09:53
A sportban ki tudnak teljesedni, és sikerélmények érik őket – tapasztalja a sajátos nevelési igényű gyermekeket úszni tanító Frigyik Erika.

A magyar parasport hagyományait és sikereit 2017 óta minden évben február 22-én ünnepeljük. 1970-ben ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja. A névválasztással a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelegtek, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban. A Magyar Paralimpiai Bizottság, valamint a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége Lélekmozgató címmel idén is meghirdette programját, hogy az ország parasportolóit közösen ünnepelhessük; együttműködésre, megemlékezésre hívták hazánk óvodáit, iskoláit, önkormányzatait. Testnevelés óra keretében próbálhatják ki a diákok a fogyatékkal élő sportolók sportágait, így például az ülőröplabdát, a bocsát, a csörgőlabdát, a kerekesszékes kosárlabdát, a vakfutást vagy éppen a padlóhokit.

A testnevelő-gyógytestnevelő tanárt 2004-ben keresték meg az Éltes Mátyás-iskolából, hogy a hozzájuk járó gyermekeket tanítsa meg úszni. Frigyik Erika életében itt egy új szakasz kezdődött: alig egy év múlva létrehozta a Sérült Test és Értelem Harmóniájáért Alapítványt, hogy finanszírozni tudják a gyermekek úszásoktatását és versenyeztetését. A selyemréti strandon találtak befogadóközegre.

Egy oktatótól azonban más attitűdöt kíván meg a sajátos nevelési igényű diákok tanítása. – Egy mozgásforma elsajátítása minden gyereknél nehéz, az úszásban ráadásul egy idegen közeget, a vizet is meg kell szokniuk. Azonban hiszem, hogy mindent meg lehet nekik tanítani. Esetükben nyilván nem azzal foglalkozom, hogy hetven hossz gyorsúszó lábtempót mutassanak be. A játékos formától jutottunk el a vízbiztos úszásig.

A legnagyobb eredménynek az egészségmegőrzést tartja az oktató a többnyire értelmileg akadályozott, autista, Down-szindrómában szenvedő diákjainál. De ami legalább ennyire fontos: itt sikerélményük van, ami egyébként nagyrészt hiányzik az életükből. – Az órákon tapasztaltak mellett ráadásul versenyeredményeink is büszkévé tehetik őket: az országos diákolimpiákon rendre szerzünk dobogós helyezéseket, több száz versenyzőt megelőzve. Sokéves pályafutásom alatt azt tapasztaltam, hogy a sportban ezek a gyerekek ki tudnak teljesedni, megtalálják önmagukat. A szülők pedig büszkék a sikerükre, együtt örülnek velük.

(A külső kép illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló