Ugrás a tartalomra

Referens a civilekért és az esélyegyenlőségért

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. augusztus 19. csütörtök 11:13
A civil és esélyegyenlőségi referens segíti az önkormányzat és a civil szerveződések együttműködését. Ez megnyilvánulhat különböző támogatások vagy akár közös rendezvények formájában. Emellett – ahogyan a pozíció neve utal rá – az esélyegyenlőség kérdésköre is hozzá kapcsolódik. Mindezek Kerek Judit kezében futnak össze, aki bővebben is beszélt portálunknak a feladatairól.

A miskolci Részvételi Iroda égisze alatt négy szakreferens dolgozik a városházán. A civil részvételi után ezúttal a civil és esélyegyenlőségi referenst mutatjuk be. A pozíciót betöltő Kerek Judit úgy írja körül a feladatait, hogy a civil szerveződések és az önkormányzat közötti együttműködést segíti. Ugyanakkor fontosnak tartja kiemelni, hogy „civil szerveződések” alatt nem csupán a bejegyzett szervezetek kell értenünk. Ide tartoznak bármely közösségek, amelyek a Városházával kooperálnak.

Kerek Judit, civil és esélyegyenlőségi referens
Fotó: Juhász Ákos

Nem véletlen az „esélyegyenlőségi” szó sem a titulusban. A referens emlékeztet: Miskolc is rendelkezik Helyi Esélyegyenlőségi Programmal, amely öt évre előre meghatározza, hogy az önkormányzat milyen módokon dolgozik majd az egyenlő esélyek elősegítésén. Ez a terv idén jött létre, és jelentős szerepet vállaltak a közös gondolkodásból azok a civil szervezetek, amelyek valamely sérülékeny csoport érdekeit képviselik. Kerek Judit referensként részese a dokumentum létrejöttének és az abban foglaltak megvalósulásának.

Miskolc városa igyekszik a lehetőségekhez mérten támogatni a helyi civil szerveződéseket, legyen szó akár konkrét pénzügyi vagy más jellegű – például ingatlan – hozzájárulással. A civil és esélyegyenlőségi referens az, aki fogadja az ezeket igénylő pályázatokat, majd azokkal kapcsolatban a Hivatalon belül koordinál az érintett osztályokkal. Fontos szerep ez, hiszen a törvények által szabályozott bürokratikus ügymenetek között eligazodni nem mindenkinek könnyű, így viszont van egy személy, aki kapcsolatot tud tartani a felek között és meggyorsíthatja a folyamatokat.

Jelnyelv a Városházán
Fotó: Jelnyelv a Városházán - MiNap-archív, Juhász Ákos

Emellett az önkormányzat rendezvényeken is támogatja a nonprofit szerveződések megjelenését; ezek szervezése a referens feladata. Kerek Judit példaként említi a Civil Adventet, amelyen a különböző csoportok saját maguk arculata szerint díszítettek fel fenyőfákat.

Miskolc közel 1200 bejegyzett civil szervezettel büszkélkedhet, amelyek között vannak kicsik és nagyok, de az közös bennük, hogy mindannyian fontos érdekeket képviselnek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!