Ugrás a tartalomra

A tartós hidegben a közöny életeket követelhet

minap.hu//Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Utoljára módosítva
2022. január 14. péntek 09:24
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt kéri, a tartósan hideg időben fordítsunk fokozott figyelmet az utcán éjszakázó emberekre és a fűtetlen lakásokban élőkre. Ha bajba jutott emberrel találkozunk, hívjuk a 112 segélyhívót vagy a diszpécserszolgálat telefonszámát. A földön fekvő embernek az élete múlhat azon, lehajol-e hozzá egy járókelő segítséget nyújtani.

Beköszöntöttek a hideg mínuszok, ezért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy ne hagyjuk sorsára a földön fekvő, mozdulatlan embereket. A rendkívüli hidegben az átázott ruhájú, betonon vagy vékony kartonpapírom ülő ember gyorsan kihűlhet. A karitatív szervezet azt kéri, ne legyünk közönyösek, hanem fordítsunk figyelmet a szabadban éjszakázókra.

Fotók: MiNap-archív; Juhász Ákos

Ehhez három tanácsot is közöltek:

Vegyük észre! A földön fekvő, a csupasz betonon ülő vagy az átázott ruhájú emberek fagypont körüli hőmérséklet esetén gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül, vagy fekszik.

Szólítsuk meg! Kérdezzük meg, nincs-e segítségre szüksége? Bátran menjünk oda, kérdezzük meg, tehetünk-e valamit érte.

Cselekedjünk! Ha az illető nem tud válaszolni, esetleg rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, hívjuk a 112-es segélyhívót vagy a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot.

A fagypont alatti hőmérséklet miatt nemcsak az utcán élők lehetnek veszélyben. A fűtetlen és rosszul fűtött otthonokban is könnyen történhet tragédia, ha nincs, aki odafigyeljen például az egyedül élő magányos, idős emberekre. A hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, ha nincsenek lábnyomok az udvaron a hóban, vagy ha a kerítésen maradt az ételhordó. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!