Ugrás a tartalomra

Több álláspont feszül egymásnak

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. március 19. péntek 09:20
Négy éve tart a pereskedés a hejőcsabai cementgyár újraindulása kapcsán.
Missing médiaelem.

A cementgyárat újraindítani nem kell félnetek jó lesz - hangzana a kétértelműségéről híressé vált idézet a hejőcsabai üzem vonatkozásában, ami tökéletesen illik a mostani helyzetre: mindenki oda teszi a vesszőt, úgy értelmezi a mondatot, ahogy a saját látásmódja megkívánja.

A HCM 1890 Zrt. tulajdonában lévő gyár jelenleg nem termel, annak ellenére, hogy már 2016-ban úgy állt a dolog, a nyár közepén elindulhat a próbaüzem. Az ügyben különböző nézetek feszülnek egymásnak – ez jól látszik a közösségi médiában megjelenő, a témába vágó hozzászólásokból is. Vannak, akik a nyitásban a munkahelyet és a helyi, valamint hazai ipar erősödését látják a nemzetközi vállalatokkal szemben. Mások a levegőminőségre és az azt befolyásoló tényezőkre helyeznék a hangsúlyt. Valakinek régi, kedves emlékeket idéz az út felett libasorban vonuló csillék látványa, mások számára nem kívánatos tevékenységeket jelent.  Egy biztos: hosszú évek óta húzódik a cementgyár ügye, ami nemrégiben ismét terítékre került egy per során.

fotó: Juhász Ákos

Hosszú folyamat

A Zöld Kapcsolat Egyesület aláírásgyűjtésbe kezdett: több mint 2000 miskolci jelezte, nem akarnak olyan cementgyárat a térségben, amelyik tovább rontja a levegőminőséget. Emellett – még 2016 decemberében – nyújtottak be keresetlevelet a cementgyár számára kiadott egységes környezethasználati engedély (EKHE) ellen. Ezt a pert elvesztették: a bíróság ítélete szerint a gyár 2011-es leállítását követően sem volt számottevő a levegő terheltségi szintjének csökkenése a miskolci mérőállomások szerint.”
Nem ez volt azonban az első ügy, ami kalapács alatt dőlt el a cementgyár utóbbi éveiben. Az üzemet a privatizáció után a svájci Holcim konszern működtette, egészen 2011-ig, amikor is megszüntették a termelést és elbocsátották a dolgozókat.

A Holcimtól peres úton szerezte meg a gyárat a HCM 1890 Kft. (korábban Magyar Cement Kft.). 2015-ben, az EKHE kiadásával úgy tűnt, semmi nem állhat az újraindulás útjába. Megkezdődött a műszaki állapot rendbetétele: felújították a szalagpályát is, amely a tervek szerint a tapolcai kőbányából szállította volna a zúzottkövet a Cementgyárba. A HCM 1890 vezetői a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fordultak, hogy támogatás nélküli hitelkérelmüket engedélyezzék.  

Később a cég arról adott tájékoztatást, hogy a gyárban alkalmazott megoldások megfelelnek az ágazatban elérhető legjobb technológiai követelményeknek. A gyártás azonban továbbra sem kezdődött meg, és jelenleg is sok a bizonytalanság.

A Zöld Kapcsolat Egyesület jelezte, a kúriához fordul az ügyben. A pereskedéssel töltött idő alatt egyébként  – 2020. november 30-án – lejárt a cementgyár üzemeltetésére kiadott egységes környezethasználati engedély. A HCM1890 Zrt. tavaly novemberben ennek felülvizsgálatát kérte a megyei kormányhivataltól. A Zöld Kapcsolat Egyesület ezzel egyetemben a felülvizsgálati kérelem elutasítását kérte.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!