Ugrás a tartalomra

Választás 2022 - Kövesse a Miskolc Televízió élő választási műsorát!

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 03. vasárnap 20:06
Aktualitások, statisztikák, friss részeredmények, esélylatolgatás - a Miskolc Televízióban is élőben követjük az országgyűlési választást, Bájer Máté vendége Fekete Sándor politológus és Fazekas Csaba történész.
Fotó: Juhász Ákos

Az urnazárást követő eredményváró műsorunkban a nap legfontosabb miskolci történéseit sorjázzuk, tájékoztatjuk nézőinket a szavazókörökben folyó munkáról is. Vendégünk a stúdióban Fekete Sándor politológus és Fazekas Csaba történész, akikkel számos szempontból elemezzük az eseményeket, és igyekszünk megvilágítani a történések mögött húzódó összefüggéseket.

A vendégek elmondták, tapasztalataik szerint 10-15 percet kellett várni, hogy leadhassák a voksukat. Az első téma - a kronológiát tartva - az előválasztás volt. Fekete Sándor szerint ez kuriózum volt a magyar politikai életben. Az ellenzéknek az volt a legfontosabb motivációja, hogy megpróbálja bevonni azokat a társadalmi rétegeket, akik nem feltétlenül vesznek részt abban. Az előválasztás százezreket mozgatott meg; az emberek részt vettek valamiben, aminek lett egy eredménye. Tiszta verseny volt - fogalmazott a politológus. Fekete Sándor hozzátette: az előválasztás bevont olyanokat is, akik lehet, hogy életükben először vettek részt szavazáson, ezért az sikerként értékelhető emiatt.

- Elemzők szerint hiba volt leállni utána, de irreális lett volna elvárni, hogy fenntartható legyen a hevület, a tűz. Reális forgatókönyv volt, hogy volt egy apály. Az volt a kérdés, hogy az összefogás valóban működjön, hogy akik lemaradtak, ugyanúgy kiállnak a győztes mögött. Volt egy felfutása ennek az időszaknak. Egymás mellett kiálltak, ugyanolyan intenzitással álltak ki, valódi tartalommal töltötték meg. Az apály elkerülhetetlen volt, de utána az elmúlt hónapok komoly teljesítményt hoztak - összegzett Fekete Sándor.

Fazekas Csaba az előválasztás kapcsán elmondta: a kényszer is ebbe az irányba terelte a magyar politikát. Az új választási rendszerben felismerték az ellenzéki pártok, hogy össze kell fogni. A történész úgy véli, vérfrissítést hozott tavaly ősszel az előválasztás.

A legfiatalabb választás lesz Fekete Sándor szerint. Bízik abban, hogy a 18-30 közötti korosztály is egyre nagyobb számban vesz majd részt. Fazekas Csaba azt emelte ki, hogy már most is látszik: a 2018-as választáshoz hasonlóan magas volt a részvétel - biztosat azonban csak a delphoi jósda tudna jelen pillanatban mondani.

A megyei részvételi arány az egyik legalacsonyabb, de ez tendencia a szakértők szerint. Fekete Sándor azt mondta, több választókerületben talán passzívvá váltak az emberek, mert nem érzik úgy, hogy befolyásolni tudják a végeredményt. Miskolcon magasabb lesz a részvételi arány, a fővárosban szintén, hagyományosan.

Fazekas Csaba hozzátette, a megye nem szokott jól szerepelni, de Szabolcs, Hajdú, Békés megye szintén nem szokott jól szerepelni. A választói passzivitásnak több oka lehet véleménye szerint: a térségben még mindig az a legerősebb attitűd, hogy "úgy sem változik semmi", "mit számít az én egyetlen szavazatom". Itt van feladata a politikának, tudatosítani kell, hogy ez rólunk szól.

Később Ignácz Dávid jegyző, a helyi választási iroda vezetője is vendégünk volt, a legfontosabb tapasztalatairól külön cikkben számolunk be.

Az élő adást ITT követhetik. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!