Ugrás a tartalomra

Családbarát panziót és új közösségi tereket adtak át a Baráthegyen

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. március 31. szerda 20:10
A fejlesztés célja az, hogy segítse a fogyatékossággal élő és a hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatását és a közösségi gazdálkodást.
Közösségi faültetés és projektzáró a Szimbiózis alapítványnál - Mocsári László képgalériája


Húsvétváró kiszebáb-égetés, és közösségi faültetés, természetesen kizárólag a járványügyi szabályok betartása mellett – hosszú ideje először fogadott hivatalos vendégeket a Szimbiózis Alapítvány a Baráthegyi Majorságban. Szerdán annak apropóján látták vendégül Veres Pál polgármestert, Varga Andrea alpolgármestert, Ignácz Dávid jegyzőt és Kerek Judit civil és esélyegyenlőségi referenst, hogy lezárult az alapítvány „Baráthegyi Szociális Farm fejlesztése” nevű projektje.

Az esemény egy bejárással kezdődött, melyen a már elkészült projektelemeket és a majorság állatfarmját is meg lehetett tekinteni. Varga Andrea a minap.hu-nak példaértékűnek nevezte a Szimbiózis Alapítvány munkáját, mint mondta, a szervezet egész Miskolc számára értéket teremt. 

Példaértékű munka

- A fogyatékkal élők ügyét nem kezelik helyén országosan és úgy gondolom, hogy itt Miskolcon is van még hová fejlődnünk. Őket országszerte sok civil szervezet képviseli, akik mind-mind nagyon sokat tesznek ezekért az emberekért. A Szimbiózis Alapítványa köztük is kiemelkedő, mégpedig azért, mert országosan is példaértékű az, hogy ezt a komoly, és becsülendő munkát olyan társadalmi vállalkozásokkal egészítik ki, teszik teljessé, melyek által fenntarthatóvá válik a tevékenységük. Példaértékű, az is, hogy munkájuk során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy megtanítsák a lehető legtöbbeknek, hogyan kell együtt élni fogyatékkal élő embertársainkkal a hétköznapokban, mint ahogyan az is, hogyan az alapítvány keretében ezek az emberek be tudnak kapcsolódni a munka világába és értéket tudnak teremteni – jelentette ki az alpolgármester. 

Varga Andrea, Veres Pál, Ignácz Dávid és Jakubinyi László


A Baráthegyi Majorságban az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések valósultak meg: új közösségi tereket alakítottak ki akadálymentesítési munkálatokat végeztek el, és eszközöket (köztük padok, vagy egy elektromos három kerekű cargo bicikli is) beszereztek. Az alapítvány elnöke lapunknak elmondta, a projekt tovább segíti a fogyatékossággal élő és a hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatását, a Baráthegyi Majorságban való aktív közösségi gazdálkodást és egy multifunkcionális szociális farm létrehozását. Mint mondta, szeretnék, ha a járványhelyzet javulását követően több időt töltenének el náluk a miskolci óvodások és iskolások. 

Jobb társadalomért dolgoznak

- Nem titok, a legújabb nemzetközi trendet a transzformációs turizmust szeretnénk itt meghonosítani, melynek lényege, hogy az ember élete átalakuljon az utazástól. Szeretnénk, ha a vendégeink pihenés közben találkoznának a fogyatékos munkavállalóinkkal, lakóinkkal, értékteremtő pozíciókban, mondjuk vendégváróként, vagy animátor játékvezetőként mutatkozhatnak be előttünk. Azt reméljük, hogy ez a törekvésünk egy jobb társadalom kiépítését, kialakítását szolgálhatja – hangsúlyozta Jakubinyi László.


Az elnök elmondta azt is, csaknem készen van a baráthegyiek családbarát panziója is. Ez lesz az egyik bázisa az „Egy hét mennyország programnak”, melynek keretében olyan alacsony jövedelmű családokat fogadnak majd, akik fogyatékkal élő gyerek(ek)et nevelnek. „Bízom benne, hogy egy-egy hét intenzív, ingyenes hétnyi segítséggel olyan fejlesztési javaslatot tudunk majd adni a gyerekeknek és a szülőknek, amivel az egész család életét javíthatjuk, egyben a felnövekvő gyermekek társadalmi esélyeit is növelhetjük” – mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!