Ugrás a tartalomra

Fellobbant a remény lángja Miskolc adventi koszorúján 

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 06. vasárnap 19:45
Advent második vasárnapján fellobbant Miskolc adventi koszorúján a remény lángja is. 

A második gyertyát Papp András görög katolikus esperes, Badány Lajos és Cseléné Figula Edina önkormányzati képviselők gyújtották meg. 

- Az advent sokáig az év legcsendesebb időszaka volt, az elmélyülés és várakozás időszaka. Az egész éves munkát követő téli hónapokban az embereknek több ideje maradt, hogy odafigyeljenek a lélek dolgaira. Manapság azonban sokaknak egy percre megállni sincsen ideje. Az ünnep fényét már pénzben mérik, a csendes elmélyülést pedig felváltotta a bevásárlóközpontok felszínes forgataga. Egy közösséget a közös élmények, ünnepek tartják össze, ha ezt elveszik tőlünk, akkor gyökértelenné válunk, és elveszítjük identitásunkat. Ezért rendkívül fontos, hogy megőrizzük hagyományainkat, hitünket, kultúránkat, mindent, ami keresztény emberré, magyarrá tesz minket – fogalmazott Badány Lajos. - Maga az ünnep a valódi ajándék, amelynek igazi értékét a lélek gazdagsága adja. Ezért az ünnep mértékét ne a tárgyiasult ajándékok határozzák meg, hanem az odafigyelés, a jó szó és a gondoskodás. Nyújtsunk segítő kezet embertársaink felé – zárta gondolatait az önkormányzati képviselő.  

Adventi gyertyagyújtás a Szent István téren. Juhász Ákos képgalériája

Cseléné Figula Edina elmondta, mostanság leginkább abban reménykedünk, hogy a pandémiát minél hamarabb lezárhassuk, hogy a családtagjaink, a közeli ismerőseink egészségesen vészeljék át ezt az időszakot, hogy megmaradjon a munkahelyünk, ás gyermekeink egészséges lelki világgal vészeljék át a bezártságot, hogy a karácsonyi asztalnál együtt ülhessünk majd szüleinkkel, nagyszüleinkkel. - Most még nagyobb felelősséggel tartozunk egymás iránt, a reményt pedig át kell adnunk másoknak is. Ehhez elég egy apró mosoly, egy kedves szó, egy pici jótett, hogy ők is reménykedhessenek, hogy ők is hihessék, hogy jöhet még szebb jövő, hogy eljöhet még a békésebb, egészségesebb élet. 

Papp András beszédében Krisztus egyik legfontosabb tanítására hívta fel a figyelmet: „Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez a törvény és a próféták.” Mint a görögkatolikus esperes fogalmazott, ez a mai napnak hangsúlyos feladata lehet.

- A karácsony, az ünnep nem attól lesz ünnep, hogy beleírták a naptárba, nem is attól, hogy szokás. Hanem, hogy mi készülünk. Ebben a különleges helyzetben is oda akarunk érkezni, és együtt és önmagunkban is az igazi ünnepet megélni. A nehézségek nem kerülnek el, kísérnek minket. Be kell hegeszteni sokszor a szívünket, megtalálni a megoldást, kell égi szerepet, segítséget kérni. A feladat, hogy legyünk jobbak, s higgyünk rendületlen – hangsúlyozta. - A gyertyaláng ne csak egy dekoráció legyen, ne csak az idő múlásának a mutatója, hanem egy jelkép is. A láng világít és melegít. Így tud a mi életünk fénye másoknak segítségére lenni, a szeretete világosságot és meleget árasztani. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!