Ugrás a tartalomra

Idén is Ódaköltőt hirdettek

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. április 11. csütörtök 20:30
Még több profi versíró vett részt idén a Lillafüredhez kötődő pályázaton.
Fotók: Mocsári László

2022 októberében országos költészeti pályázatot hirdetett a Lillafüred Alapítvány. A kiírás nem adott tartalmi megkötést a szövegekhez, ám azoknak ódáknak kellett lenniük. Ezzel elindult az Év ódaköltője pályázat. Idén már másodszor adták át a fennkölt nyelv mágusának járó abszolút elismerést. Mindezt tették József Attila születésének napján és az Óda című versét ihlető helyszínen, a Hotel Palotában. Az 1930-ban épült neoreneszánsz kastély emeleti terasza mesébe illő kilátást biztosított arra a tájra, ami a költőt is megindította. Ebben a miliőben olvasta fel a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Fandl Ferenc a legjobb tíz pályaművet. 

Az kiírásra beérkezett verseket egy háromfős zsűri – Nádasdy Ádám, Zemlényi Attila és Antal Balázs értékelte, akiknek nem volt könnyű dolguk, nagyjából 150 óda került eléjük. Eddig még ismeretlen, tollpróbáló szerzők és többkötetes, díjazott költők egyaránt jelentkeztek.

Mocsári László képgalériája

Lendületes, sodró pályaművek születtek, amiket csak tovább erősített Fandl Ferenc rendkívül impresszív előadása. A pályázat idén is jeligés volt: a zsűritagok csak a szöveget ismerték a bírálat során – így biztosította a kiíró a részlehajlástól mentes eredményt. Az első hely most is 500 ezer forintos pénzjutalommal, valamint egy külön erre az alkalomra készített képzőművészeti alkotással járt. Utóbbi díj annak a Varga Éva szobrászművésznek a munkája, aki a függőkertben álló József Attila szobrot is készítette.

A rendezvényen Borda Krisztina, a Hotel Palota ügyvezetője is köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, a szálló támogatja a művészeti törekvést, és örömmel ad helyet a díjkiosztónak. Így a költők ott vehették át az elismeréseket, ahol egykor József Attilát villámcsapásszerűen szerelembe esett Marton Márta művészettörténésszel.
 

Ezután Zemlényi Attila költő egy leíró idézettel vezette fel az eseményt.

„Ez történik, amikor egy megállíthatatlan erő találkozik egy mozdíthatatlan tárggyal!” – emlékeztetett Batman - A Sötét Lovag Jokerének szavaira a költő, utalva az Ódát kiváltó érzelmek mélységére, minőségére.

- Ez a fajta poétikai magaslat, amit a versben olvashatunk, azóta is ilyen. Egy esszenciális szépség találkozik egy korszakos teremtő erővel, mindez történt ennek a heroikus tájnak az ölelésében – méltatta a pályázat hívószavául szolgáló művet Zemlényi Attila.

A zsűri szerint egyébként idén mégtöbb nívós pályázat érkezett, mint tavaly, a verseny súlya tehát változik, és jobban motiválja a gyakorlott versírókat is.

Az év ódaköltője címet idén André Ferenc, erdélyi magyar költőnek, szépirodalmi szerkesztőnek ítélték, aki nagyívű stílusgyakorlattal vitte el díjat. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!