Ugrás a tartalomra

Komoly tartalék hever a kilátó lábánál – kiaknáznák

Bódogh Dávid / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. április 11. csütörtök 17:49
A városvezetés és a Miskolc Holding is azon munkálkodik, hogy Miskolc emblematikus építményét ne csupán annak panorámája miatt keressék fel a látogatók. 
Fotók: Juhász Ákos

Ahogy azt lapunk is folyamatosan nyomon követte: a 2023-ban hatvanéves tévétoronyot a Kilátó ReStart program részeként, az Európai Unió által biztosított forrásnak köszönhetően tavaly márciustól decemberig újították fel. A beruházás során a teljes épületet megerősítették, energetikailag korszerűsítették, kicserélték a közönségforgalmi terek burkolatát, újrafestettek, nyílászárókat cseréltek, az emeleti szinten pedig egy vadonatúj vendéglátóhelyet alakítottak ki.

Az Avas-tető átfogó és összefüggő átalakítása ’23 nyarának elején indult. A területen az elmúlt időszakban számos komoly fejlesztés zajlott, és néhány, szabad szemmel alig látható mozzanat maradt hátra. A szakemberek alapvetően már csak a kilátó elé/alá tervezett, földbe süllyesztett vendéglátó egység belsejében munkálkodnak. A polgármesteri hivatal arra számít, hogy a beruházás végleges lezárulta után rengeteg embert vonz majd a környék.

A projekt sikere érdekében a városvezetés már a nyár elején megkereste azokat a vendéglátós szakembereket, cégeket, akik és amelyek magas szinten űzik szakmájukat, s ötleteket adtak számukra azzal kapcsolatban, milyen módon lenne célszerű üzemeltetni a két egységet.

Bárki megszeretheti

„Nem csupán az Épkar Zrt. munkájával megőrzött Avasi kilátó második emeleti, 225 négyzetméteres „presszója” nyújt mára lehetőséget a borsodi tájban és a városi panorámában való elmerülésre, de elkészült a kilátót övező, enyhén lejtő intenzív zöldtetővel amfiteátrum-szerűen a városra forduló, többfunkciós épület is” – e sorokkal konstatálta a napokban a Miskolc emblematikus kilátójának lábánál tapasztaltakat a magyarepitok.hu.

Az architektúra már készen, jószerivel már csak a tereprendezés szolgáltat feladatot a szakembereknek – tudtuk meg a helyszínen tett csütörtök délutáni bejáráson. Mindezek végeztével – a stábunknak nyilatkozó polgármester szerint – a kilátóhoz fellátogatók egy kizöldült és sétaútvonalakkal kirajzolt látképpel szembesülhetnek majd a tavasz végén.
 
Veres Pál azt tapasztalja, hogy a helybéli vendéglátósok és pincetulajdonosok egybehangzó véleménye: ötven éve nem tapasztalt fejlesztésen esett át a történelmi Avas. A természetes színpadként is szolgáló egység kiépítését – számolt be a városvezető – a szomszédos Horváth-tetőn elvégzett garanciális javításokkal együtt fejezik majd be.

Miként azt a szakmai portálon megállapítják: a koncentrikus körcikkelyekre szerkesztett épületet egyenetlen elosztású beugratásokkal tették karakteressé. A markáns vasbeton vázat sejtetni engedő homlokzatát a kilátó felé vezető széles lépcsősor osztja két, funkciójában is elkülönülő részre. Az erőteljes fény-árnyék hatásokkal játszó, váltakozó szintmagasságú épület felületképzése és kompozíciója egyaránt az ókori amfiteátrumok romjainak parafrázisa, amelyben a kivitelező vendéglátó egységet, komfortpontokat, valamint információs kiállító teret hozhatott létre, összesen 1021 négyzetméteren.

Még magasabbra

Veres Pál a Miskolc Televíziónak úgy értékelte: a turisztikai szempontból is rendkívüli jelentőséggel bíró városrészt a majdani TOP Plusz források bevonásával az elkövetkező időszakban tovább lehet majd erősíteni. A gyarapodó látványelemeken túl konzorciumi partnerével, a Miskolc-Avasi Református Egyházközséggel olyan infrastrukturális fejlesztéseket valósíthat meg az önkormányzat, amik „a város szívévé tehetik az Avas tetejét”.

A Miskolc Holding ingatlangazdálkodási igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a kávézó és az amfiteátrum mellett az Avasi Bortanya is rövidesen bérlőre talál majd, miután az eredményes pályáztatást követően már a szerződéskötés szakaszába lépett a folyamat. Prokaj Tamás kifejtette, számos ötlet merült már fel a hasznosítást illetően, így elképzelhető, hogy a fagylaltozóterasz és az apróbb értékesítési pontok is visszaköszönnek majd.

Bejárás az Avasi kilátónál | Juhász Ákos képgalériája

A bejáráson megjelentek mindezen felül hangsúlyozták: a város a működtetésbe alapvetően nem szeretne beleszólni, de azt azért szeretnék, ha a leendő üzemeltető reagálna a piaci igényekre, és valóban Miskolchoz és a megújuló Avashoz méltó egységek jönnének létre a területen. S habár nem volt kikötés az éttermi funkció vállalása, valamilyen büfészerű minőségi szolgáltatást azért elvárnak majd az amfiteátrum esetében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!