Ugrás a tartalomra

Segítséget kér a Baráthegyi Majorság

minap.hu/Miskolc TV
Utoljára módosítva
2020. január 03. péntek 15:59
Építőanyagot és pénzadományt vár a Baráthegyi Majorság egy új kecskeistálló építéséhez. Még karácsony előtt támadták meg kóbor kutyák a kecskéket és elpusztult az állomány nagy része. A tejelő állatok jelentették a majorságban fogyatékkal élők megélhetését. Az anyagi kár megközelíti az egymillió forintot.

A vérebek támadása miatt 44 kecskéből 16 pusztult el, három kecske pedig még gyógyulófélben van. A tragédia karácsony előtt két nappal történt a Baráthegyi Majorságban. Az ügyeletes munkatárs vette észre kora reggel a tetemeket az udvaron és ő kergette ki a két kutyát a karámból. Három vemhes kecskét sikerült megmenteni, ők jelenleg gyógyszeres kezelést kapnak. A kecske és a szaporulat elvesztése mellett a gazdaság tejmennyisége is megcsappant, így a fogyatékkal élők kevesebb tejből tudnak sajtot készíteni. 

Eddig évente hatezer liter kecsketejet tudtak feldolgozni a majorságban. Tíz liter kecsketejből egy kiló sajt vagy valamivel több sajtkrém készül. - Jelenleg a tejelési időszak végén járunk. Most apasztanak a kecskék, tehát folyamatosan fogy a tej mennyisége. Az, hogy ez a sajnálatos eset történt azt jelenti, hogy ez az időszak lerövidül és hamarabb befejezzük a gyártási időszakot – tájékoztatott Koncz Zsuzsanna, a Baráthegyi Majorság sajtüzemének vezetője. 

Juhász Ákos képgalériája

A kecskék és a tej feldolgozása a fogyatékos lakók foglalkoztatásának az alapja. Ezért egy új kecskeistálló építésébe kezdtek, amihez nemrégiben megkapták az építési engedélyt is. A fedett gazdasági épület tizenkétszer tizenkét méteres, mobil rekeszekkel elválasztva.

- Erre nincsen pályázat, ezért ezt önerőből készítjük. Ha valakinek építkezési anyaga van, tégla, vasháló, cement, kavics, kerítéselem, tehát minden, ami egy ilyen istálló karám építéséhez szükséges, azt sok szeretettel várjuk. Emellett elindult egy közösségi gyűjtés is – nyilatkozta Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke. Az új istálló építése körülbelül 3 millió forintba kerül. Eddig 700 ezer gyűlt össze, a hiányzó összeghez további anyagi felajánlásokat várnak az alapítvány bankszámlájára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!