Ugrás a tartalomra

Szaloncukor körkép: a bolti kínálatnál nincs nagyon feljebb, már ami az árat illeti

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. december 15. kedd 15:05
Nemcsak az ismerős márka és a különleges ízesítés, de a csomagolás is fontos szempont lehet. 

Fenyőfa, díszek, csillagszóró, girland, csúcsdísz – aki nem tudja, mi hiányzik az alábbi felsorolásból, az valószínűleg valamilyen fanatikus paleo-szekta elszeparált dél-wisconsini farmvilágán karácsonyozott eddig. Vagy egyszerűen csak túl egészséges gyerekkora volt. Egyszóval nincsen ünnep szaloncukor nélkül.

Ez a fajta bon-bon – melynek elődje, a fondant a XIV. századi Franciaországból kiindulva terjedt el, és vált az év végi időszak meghatározó elemévé – nemcsak finom, de öltözteti is a fát. Az első szaloncukor prototípusokat a családok maguk készítették cukoroldatból felfőzéssel kikristályosított masszából, és csomagolták díszpapírba. Ma már nem jellemző, hogy valaki saját szaloncukorral kísérletezzen, ezt inkább rábízzuk az üzemekre, akik köszönik a lehetőséget, és évről évre új trendekkel, íz- és színkombinációkkal bonbonozzák bombázzák a piacot. Mi pedig beszaladunk a boltba, lekapjuk az épp leginkább tetsző terméket, aztán irány a kassza. De tényleg ilyen egyszerűen működne mindez? Vásárlói körképünkből kiderül.

Klasszikus ízek

Sok áruházlánc esküszik a bevált módszerre: hagyjuk a cicomát, kínáljuk inkább olcsóbban. Ennek a szlogennek az égisze alatt számos helyen kaphatunk még kimérős, lédig szaloncukrot. Általában a klasszikus ízek jellemzőek – rum-kakaó, tejkaramella, marcipán, kókusz – ezekre az ömlesztve tárolt termékekre (hiszen a spórolás eszméjébe nem tartoznak bele az új ízek kikísérletezésének és a vásárlói elégedettség vizsgálatának idő és költségigényes műveletei). A dobozolásra sem kell költeni, így tehetik meg a gyártók, hogy nyomott áron értékesítsék a terméküket: már 790 forintért elérhető egy kilónyi édesség.

Zacskós kiszerelésben is találunk olcsóbb szaloncukrot a szupermarketekben, de vannak kicsit izgalmasabb, már-már kísérletező jellegű kombinációk, jóval drágábban. A banános-ropogós és epres-robbanócukorkás ízek kilósított ára közel 4000 forint. Az áruházi kínálat felső polcán egy kilónyi megvásárolt édesség esetén 6900-9000 forintos összeg áll majd a blokkon. Itt olyan ízekkel találkozunk, mint például a hagyományos minőségi étcsokival mártott marcipán, tejcsokis praliné fahéjas-szilvás krémmel, vagy ír krémlikőr ízesítésű szaloncukor.

Minap-archív fotó: Juhász Ákos

Online kínálat

Az internet segítségével azonban ezeknél is érdekesebb ízekre lelhetünk: paleo gesztenyés, narancsos-túrós, de van isleres, Dobos tortás és eszterházy-s is.

Ami leginkább érdekes, az a szaloncukrok ára. Furcsa módon hiába a kézműves jelző, vagy az egyedi csomagolás, a boltokban kapható, keresett márkák árainál gyakorlatilag nem sokkal van feljebb, már ami a ráfordított összeget illeti. Azonban így is megvesszük, amit a szemünk megkíván.

Érték < íz, küllem

– Általában a minőség a legfontosabb szempont; igyekszünk márkázott szaloncukrot venni – mondta Tóth Borbála, akit vásárlás közben kérdeztünk. – A gyenge, „piacos” minőséggel sokszor volt rossz tapasztalatom: kemény, kifehéredett csoki, üres belső.

Mások a változatos ízek miatt választják inkább a dobozos kiszereléseket. – Három éve a túrós volt a kedvence a gyerekeknek, tavaly a narancsos-zselés, most pedig mindenképp valamilyen marcipános szaloncukrot szeretnének – mondta lapunknak Bartha-Gaál Andrea családanya, aki éppen két gyártó termékeit hasonlította össze ottjártunkkor.

Bár az internetes rendelés kézenfekvő megoldásnak tűnik, nagyon kevesen választják ezt az opciót a szaloncukrok megvásárlásakor. – Valamiért fontos, hogy lássam, mit veszek, nemcsak az íz miatt, hanem azért is, mert szeretem, ha a színvilág összhangban van a fa díszeivel – mesélt szaloncukor-vásárlási szokásairól Baloghné Tóth Kinga Edina. – Lehet, online olcsóbban hozzájutnék, de képről valahogy más az egész. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!