Ugrás a tartalomra

Száz kiállító és három egyedi kiállítás várja a látogatókat a jubileumi ásványbörzén

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. március 08. péntek 12:59
Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványtani eseménye március 9-én és 10-én várja a Föld rejtett kincsei, az ásványok, ékkövek, díszítőkövek, kőzetek és ősmaradványok iránt érdeklődőket az Egyetemvárosba.
Fotók: Juhász Ákos

Jubileumát ünnepli a Miskolci Egyetem tudományos ismeretterjesztő rendezvénye. 40. alkalommal nyitja meg kapuit a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál, amelyen csaknem 100 kiállító mutatja be kollekcióját. Az ásványbörzéhez ismeretterjesztő előadások és tematikus kiállítások kapcsolódnak, köztük három egyedi kiállítást is láthatnak majd az érdeklődők. Reprezentatív tárlatokon mutatják be az Év ásványának választott korundot, illetve az Év ősmaradványát, a gyapjas mamutot. Az ismeretterjesztő programok sorában vetítettképes előadások lesznek Amazónia esőerdőiről és barlangjairól, a gyapjas mamutról, valamint az Év ásványkincséről, a rézércről, amelyekkel testközelben lehet majd találkozni a fesztiválon, hangzott el a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának pénteki sajtótájékoztató rendezvényén.

– A programok között megtalálható majd a földtudományi játszóház, az ásványok és kőzetek meghatározása, amelyeken mindenki megérintheti a különféle kőzeteket – hangsúlyozta prof. dr. Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánja.  

– Több mint 300 asztalon a világ minden tájáról hozott ásványokat, kőzeteket és ősmaradványokat láthatnak a látogatók – emelte Dr. Szakáll Sándor, a Miskolci Egyetem, Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar, Nyersanyagkutató Földtudományi Intézet professor emeritusa.

Dr. Mádai Ferenc, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar Nyersanyagkutató Földtudományi Intézet igazgató, egyetemi docense a jubileumi rendezvény állandó kiállítására hívta fel a figyelmet. Az Őslények világa című új, állandó kiállítás a Miskolci Egyetem ősmaradvány-gyűjteményét mutatja be. A tárlat tematikájának összeállításában döntően a földtani korokat, illetve az ősállat- és ősnövényrendszertant vették alapul, és mind az oktatás, mind az érdeklődő látogatók számára hasznos ismereteket nyújt. Az egyik kiállító vitrin a jégkorszaki nagy gerinceseket mutatja be. A világ számos lelőhelyéről származó, több ezer darabos kollekció különlegessége, hogy alapjait a selmecbányai Bányászati Akadémián rakták le, ahol az őslénytant (paleontológiát) 1840-től kezdték el tanítani. 

Az igazgató beszélt a gyapjas mamutról is, amely a jégkorszaki megafauna emblematikus állata volt. Elmondta, hogy a legelső gyapjas mamutok 700-800 ezer éve fejlődtek ki valahol Kelet-Szibériában, majd megjelentek Európában, köztük Magyarország területén is. A legutolsó mamutok egészen 3700 évvel ezelőttig kitartottak. Az igazgató a közönség figyelmébe ajánlotta a háromdimenziós vetítéseket. 

A 40. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál rendezője a Miskolci Egyetem, társszervezője a Herman Ottó Múzeum és a Magyarhoni Földtani Társulat. A rendezvény honlapja: www.asvanyfesztival.hu

Az idei ásványfesztivál és börze megnyitását megelőző napon, március 8-án az Őslények és ásványok között címmel tartanak ismeretterjesztő programokat a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában és a Herman Ottó Múzeumban, amelynek központi témája a 10 éves a Pannon-tenger Múzeum őslénytani és ásványtani gyűjteménye, valamint a 40 éves a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál lesz. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!