Ugrás a tartalomra

Egész Lyukóvölgyet kitakarították

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. május 15. szombat 09:19
A városrészben öt nap alatt több mint háromszáz köbméter szemetet szedtek össze a helyiek. 
Fotó: Mocsári László

Öt nap, több mint négyszáz helyi önkéntes, háromszáz köbméternél is több összegyűjtött szemét – így néz ki számokban az a hulladékgyűjtési akció, amit május 10. és 14. között szervezett meg a Remény Zarándokai – kulturális és hagyományőrző – Egyesület Lyukóvölgyben. Az akcióban a környezetükért tenni akaró helyiek vettek részt. 

Bozik János, a szervező egyesület vezetője elmondta, a projekt célja a környezetszennyezés csökkentése volt. „A Lyukó-völgyi szegregátumban több illegális hulladéklerakó található, amelyek felszámolása megoldást jelentene a több éve fennálló problémára, miszerint a lakosság nem megfelelően kezeli a háztartásukban felmerülő hulladékokat – hangsúlyozta. 

A főszervező hozzátette, az akciót pályázati pénzből finanszírozták, a hulladék elszállítását azonban ebből a pénzből nem tudták volna biztosítani. Ebben Miskolc városa sietett a helyiek segítségére. „Egyeztetéseket követően az a döntés született, hogy a miskolci önkormányzat, a Miskolci Városgazda, és a területen érintett két képviselő, Bazin Levente és jómagam finanszírozzuk ezt a munkát annak érdekében, hogy a szeméthalmokat ne hordják szét újra" – ezt már Deák-Bárdos Mihály önkormányzati képviselő mondta el a helyszínen.

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere fontosnak nevezte az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseket.  

– Az illegális hulladéklerakók nemcsak a környezetre vannak káros hatással, hanem közvetett módon a társadalom mindennapjaira is. Nnem mehetünk el amellett sem, hogy esztétikailag rontja a város rendezett képét. A talaj, a felszín alatti és felszíni vizek, a levegő szennyeződése, valamint a fertőzésveszély jelentős problémát jelent ezeken a területeken – mondta a városvezető, aki hozzátette azt is: sajnos nagyon gyakran tapasztalják azt, hogy hulladékot nemcsak a helyiek hordanak a városrész zöldterületeire, hanem más városokrészekből is érkezik a hulladék. Az alpolgármester hozzátette: a szemét összeszedése mellett fontos, hogy egy-egy ilyen akció a szemléletformálást is szolgálja, mert csak így érhető el, hogy a szemét később ne termelődjön újra. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!