Ugrás a tartalomra

Több jótékonysági koncertet is ad a közeljövőben a Miskolci Szimfonikus Zenekar

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. május 19. csütörtök 10:30
A bevételből a GYEK gyermekrehabilitációs osztályát támogatják, illetve a Herman Ottó Múzeum két épületének felújításához is hozzájárulnak.

A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be szerdán a szimfonikusok Fábián utcai székházában. Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető kiemelte, mindig is szívügyüknek tekintették a társadalmi szerepvállalást, de erre az utóbbi időben nem volt lehetőségük a világjárvány miatt. Most azonban újra kinyílt a világ, így ők is visszatérhetnek a normál működéshez. A magyar klasszikus zene napján, május 30-án, a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján hangversenyt tartanak a Művészetek Házában. Az eseményre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Fotók: Mocsári László

- Az elhunyt karmester maga is rendkívül sokat jótékonykodott. A koncertünk május 30-án lesz este 7 órától a Művészetek Házában. Bartók A kékszakállú herceg várának koncertszerű előadásával előtte tisztelgünk. Az est bevételét pedig a megyei központi kórháznak ajánljuk fel, régi a kapcsolatunk a gyermekrehabilitációs osztállyal - mondta.

Több mint ezernyolcszáz rendszeres támogatója van a kórháznak, és köztük vannak a szimfonikusok is - tudtuk meg Révész János főigazgatótól, aki elmondta: az említett osztályra olyan gyerekek kerülnek be, akár hosszabb időre is, akik tartós orvosi felügyeletet igényelnek. Így aztán számukra az is fontos, hogy milyen körülmények között töltik napjaikat a kórház falain belül.

Ezt annyival egészítette ki Zahuczky Katalin osztályvezető főorvos, hogy a sérült, krónikus betegséggel küzdő gyerekeknek ugyanolyan életkörülményekre van szükségük, mint bárki másnak.

- Az élményterápiák pedig pozitív rehabilitációs eredményeket produkálnak - tette hozzá.

A jótékonysági esemény szervezésében a Rotary Club Miskolci Angyalok is segítenek. Elnökük, Bay Judit felelevenítette, nem ez az első közös jótékonysági akciójuk a szimfonikusokkal, és a kórházat is rendszeresen támogatják - legutóbb például eszközök beszerzésében.

A szimfonikus zenekar támogatja a Herman Ottó Múzeum papszeri épületének és az Alkotóháznak a felújítását is. Június 25-ére két koncertet szerveznek a Miskolci Galériába, ahol 18. századi zenéket játszanak a közönségnek. Hajdu Ildikó, a múzeum általános igazgató-helyettese rámutatott, mindkét épületük kapcsán kérik a miskolciak, az országban élők segítségét.

- Szeretnénk, ha közösségekkel együttműködve lehetne helyreállítani ezeket az épületeket - mondta.

Vass Nóra múzeumi osztályvezető hozzátette, direkt a Múzeumok éjszakájára tették a programot, mert így a miskolci művészeti életre jobban rá tudják irányítani a figyelmet.

A sajtótájékoztatón jelen volt Borkuti László, a város közművelődési és turisztikai tanácsnoka is, aki azt emelte ki, ahogy a kulturális intézmények egymásra találtak, és közösen színesítik Miskolc kulturális életének palettáját.

- Ez is azt bizonyítja, hogy elindult egyfajta pezsgés, és a szereplők segítik egymást. A város pedig erősíteni fogja ezeket a kapcsolatokat, és lehetőségeihez mérten támogatja azokat - hangsúlyozta.

(A külső fotónk illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!