Ugrás a tartalomra

Ukrán gyermekkórháznak gyűjtenek

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. május 21. szombat 13:21
Egy Kijev melletti gyermekkórházat szeretne támogatni miskolci jótékonysági koncertjének bevételével a HoldEső zenekar.

A miskolci elektro-folk zenét játszó együttes április elején már rendezett egy koncertet, de azt a fővárosi közönség élvezhette. A zenekar egyik alapítója, a kárpátaljai felmenőkkel is rendelkező Gál Lajos felidézte, Mihajlo Vihulával, "Misával" az orosz-ukrán háború miatt az otthonukat hátrahagyni kénytelen gyermekeknek és édesanyáknak szerettek volna támogatást nyújtani a jegybevétellel.

Fotók: magánarchívum

- A segítség sajnos ma is aktuális, ezért arra gondoltunk, miért ne hoznánk el Miskolcra is a jótékonysági koncertet? Ugyanaz a cél: segíteni a háború kárvallottjainak. A zenekar egyébként is gyerek- és családcentrikus szellemiségű, ahogy a közönségünkről is ezt tapasztaljuk: sokszor látjuk a soraikban, hogy egész családok jönnek el, pedig nem is kifejezetten gyerekzenét játszunk - tette hozzá.

Elmondta azt is, nagyon készülnek a június eleji koncertre, több próbán is túlvannak már. A repertoárban korábbi Holdviola-dalok szerepelnek, természetesen átdolgozva, újrahangszerelve, de Gál Lajos elárulta, hogy az új dalok közül többet már itt is hallhat a Művészetek Háza közönsége. Csatlakozik hozzájuk a Fazekas kórus, és persze ismét velük lesz Misa, aki ukrán népdalokra épülő gitárfantáziákkal és saját művekkel varázsolja majd el a miskolciakat. Érdeklődésünkre elmondta, a mostani koncert bevételeit egy Kijev melletti gyermekkórháznak szánják. A kapcsolat az intézménnyel egy Miskolcon önkénteskedő ukrán nő, aki a háború miatt menekült Magyarországra, a férje orvosként dolgozik a kórházban.

- Várjuk a koncertre az itt élő ukránokat is. Ők térítésmentesen hallgathatják meg a koncertet. Napi kapcsolatban vagyok velük egyébként, segítek nekik az ügyeik intézésében. Ezúton is szeretnénk kifejezni feléjük a szolidaritásunkat, és a koncerttel azt sugározzuk számukra, hogy együtt vagyunk, együtt gondolkozunk, együtt érzünk velük - hangsúlyozta.

A jótékonysági koncertnek a Művészetek Háza ad otthont június 1-jén, szerdán, délután 6 órától.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!