Ugrás a tartalomra

Az adakozás a minimális és – egyelőre – maximális tennivaló

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. március 08. kedd 13:35
Az orosz-ukrán háború kirobbanásakor felállított városházi gyűjtőpont továbbra is várja a természetbeni felajánlásokat – hívta fel a figyelmet Veres Pál polgármester kedd reggel.
A polgármester instant levesekkel gyarapította az eddig egybegyűjtött dotációkat. Fotók: Parai Roland

– Szinte az első napon kialakítottuk ezt a gyűjtőpontot a városházán, hogy fogadjuk a miskolciak adományait – idézte fel Veres Pál. A polgármester hozzátette, az volt a karitatív szervezetek kérése, hogy mindenekelőtt tartós élelmiszereket juttassanak el hozzájuk, olyanokat, amiket gyorsan fel lehet dolgozni. Ruhákra és bútorokra egyelőre nincs szükségük.

– Aki szállásolással tud segíteni, az jelentse a Máltai Szeretetszolgálatnál a pontos címet, és azt, teljes ellátást tud-e biztosítani, illetve meddig áll a menekültek rendelkezésére – szólította fel a helyieket a városvezető. – Természetesen, amennyiben súlyosbodik a válság, és még több menekültre kell számítanunk, úgy jelezni fogjuk a lakosság számára, miben tudnak segítségünkre lenni, de egyelőre központi szervezésben történik a menekültek elosztása.

Az adományokat annak a hat karitatív szervezetnek továbbítják, melyek jelenleg az adományok szétosztásában vesznek részt hazánkban. A felajánlásokat közvetlenül is el lehet juttatni a szervezetekhez, amik mindemellett olyan önkéntesek jelentkezését is várjak, akik akár a magyar-ukrán határon is segítenék a kelet felől beáramlókat. 

„Nagyon szépen köszönöm mindazon társadalmi szervezeteknek és pártoknak, akik gyűjtéseket szerveztek az elmúlt időszakban.”

– A rendvédelmi szervek összehangolt munkájával regisztrálják őket, orvosi vizsgálaton esnek át, és onnantól az elhelyezésüket is biztosítják – ismertette a polgármester, milyen rendszerben fogadja Magyarország a menekülteket. Eszerint első körben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyezik el azokat, akiknek nincs hová menniük, vagy nem szándékoznak továbbutazni Magyarországról. Második lépésben Hajdú-Bihar megye, majd pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye ideiglenesen kijelölt szálláshelyei következnek.  

– A gyűjtőpontot a városháza mindaddig fenntartja, míg szükséges. Egyelőre ez az elsődleges feladatunk – összegezte Veres Pál, egyúttal emlékeztetett, pénzadománnyal is lehetőségünk van segíteni az Ukrajnából érkező menekülteket: a 1357-es segélyvonal hívásával ötszáz forinttal tudjuk támogatni a Híd Kárpátaljáért összefogást. A 11711711-22222222-es központi karitatív számlaszámra pedig megtehetjük utalásainkat.

További hírek

Olvasnivaló