Ugrás a tartalomra

Ezért van szükségünk a méhlegelőkre 

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. április 13. szombat 10:03
A méhlegelők élő- és táplálkozóhelyet biztosítanak a beporzó rovaroknak, vagyis a méheknek, poszméheknek, darazsaknak, legyeknek és a pillangóknak, amelyek nem csupán a növényeknek tesznek jót, hanem az emberiség jövője szempontjából is fontosak. A hasznosságukon túl, gyönyörködtetnek is.
Méhlegelő Szirmán / Fotó: Mocsári László (2021)

A klímaváltozás hatására egyre inkább előtérbe kerül az ökológiai gazdálkodás nem csupán a mezőgazdaságban, így az élelmiszeriparban, hanem a városi közterületek fenntartásában is. – A városi kerteknek és zöldterületeknek, így a járdaszegélyeknek, parkoknak óriási szerepe van abban, hogy segítsék a klímaváltozás és a természetes élőhelyek pusztulása miatt is egyre csökkenő beporzó rovarok életfeltételeinek megtartását – hívta fel a figyelmet Czifrusz Natália Miskolc főkertésze.

Fotó: VCs

A „jólfésült” gyepek helyett a buja, vadvirágos rétek bőséges táplálékforrást nyújtanak a beporzó rovaroknak. – A városokban kialakított és megmentett területek, kis szigetek, melyek gazos, elhanyagolt területeknek tűnhetnek, minél kevesebbet vannak lekaszálva, annál változatosabb élőhelyet kínálnak a beporzóknak. Ezeken a látszólag gondozatlan területeken nagyon sok virágzó növény él, amelyek folyamatosan, azaz egész nyáron virágoznak. Akkor kell lekaszálni őket, amikor magot érlelnek – hangsúlyozta a főkertész. 

Mint mondta, Miskolcon a korábbi években csaknem 3 hektáron, 8 terület volt kijelölve méhlegelőnek, amit a városgazda a lakossági ellenállás nyomására kénytelen volt lekaszálni. Tavaly azonban elindult egy mintaprojekt az Avason, a Szent György utcán. A városgazda a két úttestet elválasztó zöld sávban két mintaterületet létesített kifejezetten vadvirágos magkeverékből, amelyek jól funkcionáltak. A tervek szerint ezt úgy fejlesztenék tovább, hogy a mintaterületen lekaszált, és a saját termett maggal ellátott kaszálékot néhány helyen leterítenék elterjesztve ezzel virágzó fajokat.

Czifrusz Natália szerint a méhlegelők otthon is működnek. Ezért érdemes a kertbe is változatos és virágzó állományokat, cserjéket, évelőket elültetni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!